„Къде отивате?“ пита художничката Калия Калъчева в първата си самостоятелна изложба в Галерията за модерно изкуство.

Експозицията е част от серията – Артистите на фокус, която представя финалистите от конкурса MOST.

Калия работи предимно живопис, изкривявайки по свой собствен начин различните видове обществени пространства. Определя себе си като социален експериментатор, емоционален анализатор и коментатор, воайор на всеки пейзаж, случка или идея. В нейните картини човекът е винаги сам или част от еднакво мислеща маса.

Платната й са наситени с въздействие и създават ново усещане за пространство, посока и цвят. Екстериор, ескалатори, лица, неон, пейзажи… Разчупените композиции и живите цветове дават на въображението съвсем различна посока.

“Къде отивате?” е история за съвременната неонова динамика. Изложба, вдъхновена от световните летища, преплетените жици и свободното време. От постоянното непостоянство, от привидно хаотичното движение на хората и неудобното отпускане в поредното кресло. От структурите-лабиринти, приютили късове от целия свят. История за спокойното напрежение и романтичното лутане.

Илюзорната свобода на летене в кутийки и реене в решетъчно нарязани зали - също като телевизор на живо, който захласнато наблюдаваш.“
Калия Калъчева

Официалното откриване на изложбата е на 13 март от 19:00 ч. на ул. Оборище 10 и ще остане в арт салона до 14 април.

За Калия  Калъчева:
Калия Калъчева е родена през 1986г. в София. Получава художественото си образование в Национална художествена академия София, специалност Живопис. Излага свои произведения в изложби от 2003г., а през 2012г. нейна творба стана част от постоянната колекция на Националната художествена галерия.

През 2012 г. Калия Калъчева бе избрана от авторитетно международно жури сред шестимата финалисти в първото издание на конкурса MOST, инициатива на Галерията за модерно изкуство.