Фотографът Александър Михайлов представя фотоизложбата „Ортодокс” в галерия ”Мисията”, създадена специално за Държавния културен институт.

Тя е документален и едновременно експресивен, и вълнуващ разказ в образи за живота в манастира „Св. Георги Зограф” в Атон, за неговата история и настояще.

„По време на посещенията си в Атон успях да запечатам мигове от тихото ежедневие на монасите. Камерата ми наруши покоя в криптата към Зографския манастир, успях да се докосна до автентични средновековни документи. Видях картини, рисувани преди столетия върху фасадите на сградите. Впечатлих се от непоклатимата вяра, с която са описани легенди за чудеса, случили се преди векове. Чух истории за сатанински генерали, които ежедневно изкушават монашеското братство. Предлагам Ви личните си преживявания чрез образността на разказа ми за живота в българския манастир  „Св. Георги Зограф“. Според нормите, зад манастирските стени се пази анонимна скромност и фотографирането не е желателно, тъй като е признак на суета. По време на пътуванията си успях да спечеля доверието на някои от братята там и ми бе позволено да заснема моменти от живота им”, разказва авторът на изложбата Александър Михайлов.

Това е вторият проект, който фотографът реализира с подкрепата на Държавния културен институт към МВнР. Първият „Традиции“ стартира през 2007 и включва самостоятелна фотоизложба и луксозен двуезичен албум. След представянето си в София, колекцията става част от проекта на института „Пътуващи изложби“ и представя България в рамките на европейската година на междукултурния диалог. До момента картините гостуват в над 40 града в Европа, Америка, Азия и Африка.

Настоящата колекция вече има заявка за гостуване в Белград  и се водят разговори за още представяния.

Вижте фотогалерия:

Фотоизложба ''Ортодокс'' за живота в Атон, на Александър Михайлов