Таласъми ООД

Жанр:  Анимация, комедия, приключенски
Премиерна дата: 15 февруари 2013 г.
Участват с гласовете си в оригинал:  Джон Гудман, Били Кристъл, Мери Гибс, Стив Бушеми, Джеймс Кобърн, Дженифър Тили, Боб Питърсън, Джон Раценбъргър, Франк Оз, Бони Хънт
Участват с гласовете си на български: Георги Тодоров, Теодор Елмазов, Ада Марина Одаджиева, Любомир Младенов, Пепа Николова, Иван Балсамаджиев
Режисьор: Пийт Доктър
Сърежисьори: Лий Ънкрич, Дейвид Силвърман
Продуцент: Дарла К. Андерсън
Изпълнителни продуценти: Джон Ласитър, Андрю Стантън
Оригинален сюжет: Пийт Доктър, Джил Кълтън, Джеф Пиджън, Рейф Егълстън
Сценаристи:  Андрю Стантън, Даниъл Гърсън
Музика:  Ранди Нюман

Таласъми ООД, един от най-обичаните и визуално атрактивни филми на Disney/Pixar, се завръща на големия екран, за да зарадва цяло ново поколение зрители, както и старите си фенове, този път в поразителния формат 3D.

Станалата вече класика и носител на “Оскар“ приключенска анимационна комедия се пренася в Таласъмополис, процъфтяващ корпоративен град, населяван от чудовища с всякакви размери и форма. Симпатичният Съли и най-добрият му приятел, шегаджията Майк Уазовски са водещ екип за плашене в Таласъми ООД, най-голямата фабрика за писъкопреработване. Основен източник на енергия в света на чудовищата е сборът от писъците на човешките деца и в Таласъми ООД елитен екип от подплашвачи работи за събиране на този ценен природен ресурс. Чудовищата са убедени, че децата са токсични, поради което им е забранен достъп в Талъсъмополис. Но когато момиченце на име Бу случайно последва Съли при завръщането му в неговия свят, кариерата му е застрашена, а животът му се превръща в пълен хаос. Приятелите Майк и Съли замислят план за поправяне на грешката и връщането на Бу у дома й. При реализирането му, тримата се сблъскват с неочаквана поредица от усложнения и се опитват да прикрият историята, но това ги изстрелва към загадка, надминаваща и най-дръзките им фантазии.

Режисьор е носителят на “Оскар“  Пийт Доктър /“Сивостен“/, продуцент е номинираната за “Оскар“ Дарла К. Андерсън /“Играта на играчките 3“/.

“Таласъми“ ООД ще е отново в кината от 15 февруари 2013 г. в 3D, а на 21 юни 2013 г. Disney/Pixar ще отвори вратите към предшестващ по сюжет филм в поредицата – “Университет за таласъми“. Той разказва как Майк и Съли се запознават като студенти, преодоляват различията си и стават първи приятели.