За 28-и път днес ще бъде открит международният кинофестивал в Санта Брабара, който ще продължи до 3 февруари.

В рамките на фестивала на специална церемония в историческия театър "Арлингтън", насрочена за 26 януари, ще бъдат отличени актьорът и режисьор Бен Афлек, британският му колега Даниъл Дейа-Луис и младата актриса Дженифър Лорънс. Бен Афлек ще бъде удостоен с наградата "Съвременен майстор". Почетното отличие е признание за постиженията на Афлек като актьор и режисьор, пишат от btvnews.bg.

"С филма "Арго" Бен Афлек отново доказа качествата си на многопластов творец. Той е въплъщение на "Съвременен майстор" и за нас ще бъде истинско удоволствие да го почетем със специалната награда", казва изпълнителният директор на феста Роджър Дърлинг.

Сред предишните носители на почетния приз са Кристофър Нолан, Майкъл Дъглас, Джоди Фостър, сър Антъни Хопкинс, Даян Кийтън, Шон Пен, Питър Джаксън, Джордж Клуни, Уил Смит, Кейт Бланшет, Клинт Истууд и Джеймс Камерън.

Британският актьор Даниъл Дей-Луис ще бъде удостоен с наградата "Монтесито". "Даниъл Дей-Луис продължава да вдъхновява филмовата индустрия и публиката с подхода си към превъплъщението в най-сложните екранни образи, поднасяйки отново и отново брилянтни изпълнения", каза изпълнителният директор на феста Роджър Дърлинг.

Сред предишните носители на почетния приз "Монтесито" са Джефри Ръш, Джулиан Мур, Кейт Уинслет и Хавиер Бардем. Младата актриса Дженифър Лорънс ще получи наградата "Изтъкнат изпълнител". "Лорънс впечатли публиката с ролята си в "Игрите на глада". Зрителите обаче останаха поразени от изключителното й изпълнение в "Наръчник на оптимиста", което я доближава до класически екранни икони като Карол Ломбард, Барбара Стануик и Клодет Колбер", каза изпълнителният директор на феста Роджър Дърлинг.

Сред предишните носители на почетния приз са Кейт Уинслет, Чарлийз Терон, Хийт Леджър, Хелън Мирън, Анджелина Джоли, Пенелопе Крус, Колин Фърт, Джеймс Франко и Вайола Дейвис .

На 31 януари актрисата Ейми Адамс ще бъде удостоена с наградата "Авангард" на 28-ия кинофестивал в Санта Барбара. "Ейми Адамс се нарежда сред най-смелите и талантливи съвременни актьори. Тя е въплъщение на идеята за наградата "Авангард", а след изпълнението й във филма "Учителят" е време да й отдадем дължимото признание като един изключителен многопластов творец",каза изпълнителният директор на феста Роджър Дърлинг.

Сред предишните носители на почетния приз са Никол Кидман, Вера Фармига, Кристоф Валц и Питър Сарсгаард. Награда се присъжда на звезди от шоубизнеса, които поемат артистични рискове и имат значим принос към киното.

На церемония, насрочена за 1 февруари, актьорът Леонардо ди Каприо ще бъде удостоен с наградата "Ривиера" на 28-ия кинофестивал в Санта Барбара. Наградата "Ривиера" е признание за влиятелни творци в американската киноиндустрия. Сред предишните й носители са Сандра Бълок, Анет Бенинг, Томи Лий Джоунс, Форест Уитакър, Филип Сиймур Хофман, Кевин Бейкън и Мики Рурк.

"Развълнувани сме от възможността да почетем Леонардо ди Каприо с приза "Ривиера" в година, в която той за пореден път демонстрира неизмеримия си талант. Изпълнението му във филма "Джанго без окови" потвърждава, че Ди Каприо е най-значимият актьор от неговото поколение", каза изпълнителният директор на феста Роджър Дърлинг.

Извън рамките на фестивала голямата звезда на Холивуд Робърт де Ниро получи наградата "Кърк Дъглас". Отличието му бе присъдено за изключителни постижения в киното. Сред предишните му носители са Майкъл Дъглас, Куентин Тарантино и Харисън Форд. Актьорът прие почетния приз от самия Кърк Дъглас, на чието име е кръстено отличието.

Кърк Дъглас сподели, че е възнамерявал да се "пенсионира" като връчващ почетната награда, на която е кръстник, но е решил за последен път да присъства на церемонията, след като е разбрал, че тазгодишният носител е Де Ниро.