Спектакълът "Хамлет" на Явор Гърдев се сдоби с пет номинации за „Икар".

Постановката на Гърдев в Народния театър има номинации за режисура, за водеща мъжка роля - на Леонид Йовчев, който играе гол Датския принц, за поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински, за сценография - на Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов, и за майсторско техническо осъществяване.

Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев пък получават "Икар-2013" за цялостен принос към театъра. За първи път отличието се дава на двама души.

Наградата на САБ за чест и достойнство е за акад. Александър Балкански, който навършва 70 години - изключителна личност, по чиято "вина" все още има цирк в България, коментира Христо Мутафчиев.

*Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев позира до статуетките "Икар 2012"

За водеща женска роля за "Икар" са номинирани Гергана Плетньова за "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Пламен Марков във Варненския театър, Мариана Крумова за "Медея" по Еврипид, Ануи, Драйер на Петър Денчев в Русенския театър и Силвия Лулчева за "Любовна песен" от Джон Колвенбак на Андрю Волкофф в Младежкия театър "Николай Бинев".

За главна мъжка роля са номинирани още двама актьори от спектакли на Народния театър - Иван Юруков за "Лов на диви патици" от Александър Вампилов на Юрий Бутусов и Камен Донев за "Животът е прекрасен" по Николай Ердман на Александър Морфов.

Надпреварата за "Икар" за режисура е между Явор Гърдев, Александър Морфов и Пламен Марков - за "Хамлет", "Животът е прекрасен" и "Вуйчо Ваньо".

За поддържаща женска роля са номинирани Анастасия Ингилизова за "Декамерон" по Бокачо на Диана Добрева в театър "Българска армия", Ася Иванова за "Ковачи" от Алек Попов на Възкресия Вихърова в Университетския театър на НБУ и Светлана Янчева за "Животът е прекрасен" и "Златни мостове и Секвоя" от Константин Илиев на Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала".

*Мариус Куркински в ролята на Клавдий (Снимка: Симон Варсано)

При актьорите за "Икар-2013" за поддържаща роля с Мариус Куркински се състезават Дамян Тенев за "Крал Лир" от Шекспир на Стайко Мурджев в Пловдивския театър и Ивайло Драгиев за "Медея, майка ми" на Иван Добчев и Маргарита Младенова в "Сфумато".

Освен "Хамлет" за майсторско техническо осъществяване са номинирани "Крал Лир" и "Скачай" от Здрава Каменова на Калин Ангелов в театър "София", а за сценография - Елена Шопова и Никола Налбантов за "ПроТекст 5: Навреме" на Организацията за съвременно алтернативно изкуство "36 маймуни" и Мариета Голомехова за "Вграждане" по текст на Мария Станкова, постановка на Веселка Кунчева в Пловдивския куклен театър.

Надпреварата за "Икар" за музика е между Асен Аврамов за "Медея, майка ми", Калин Николов - за "Вуйчо Ваньо" и "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин на Явор Гърдев в Народния театър, и Христо Намлиев за "Вграждане", пише ''Всеки ден''.

По традиция всички постановки с номинации ще бъдат показани на Софийския театрален салон в театър "София" в седмицата преди Международния ден на театъра - 27 март, когато е церемонията по награждаването в Народния театър. "Икар" преди избори: Ще спечелим или не - това е въпросът" е шеговитото мото на тържеството със сценарист и режисьор Стоян Радев и сценограф Мира Каланова.

Заглавна снимка: Леонид Йовчев като Хамлет и Светлана Янчева в ролята на Гертруда (Фотограф: Симон Варсано)