Остават ми още най-много 2-3 години живот. Искам да си ида безболезнено, да няма ужаси при мойта смърт.

Това казва актрисата Стоянка Мутафова, на която хората днес честитят именния ден, пред bTV.

Тя обаче е категорична, че няма празник. Какво общо имам аз със Стефанов ден, аз съм Стоянка, изглежда много глупаво, възмущава се тя и припомня, че името й дори е Стояна-Мария.

Навремето дори предложила на баща си Константин да празнуват заедно имен ден и дори да я прекръстят, тъй като името в превод на гръцки е Констанца.

Актрисата не си харесва името, а "к" то в него дошло от сбъркан афиш. Вместо да го махне обаче, Мутафова разбрала, че именно тази буква носи щастие и така си останала, пише в. "24 часа".

За празниците актрисата била сама с дъщеря си. Само двете останахме в това голямо жилище, понякога се разминаваме и си викаме "здрасти", смее се Мутафова. Менюто за Коледа поръчали готово.

Някога готвех, но сега ме мързи, нямам нерви, признава Госпожа Стихийно бедствие. Тя е откровена и за това, че изключително много обича да яде. Най-много й допадали постните ястия. Ям и пет пари не давам за фигурата си, отсича актрисата и допълва, че заради килограмите играе характерни роли. Само веднъж мъжът й я видял тънка - когато заболяла жлъчката й.

Навремето актрисата била изключително суетна, което наследила от елегантната си майка. Тогава по "Леге" имаше прекрасни платове, един с един не се повтаряше, но мен и това ме мързеше - да ида да си купя плат за рокля, споделя Стоянка Мутафова. Но пък е доволна от енергията, която сега кипи в нея и не й позволява да стане изключително дебела.

Благодарение на енергията си Мутафова лъска и чисти вкъщи като за последно. Харесва да подрежда много повече от готвенето.  Като се заредят почивни дни и като се запретна - лъскам, лъскам, лягам на паркета, жуля с четката с всичка сила, разказва актрисата.

Признава обаче, че не прилага много сила в духовен план, въпреки че й се налагало да се поддържа на ниво. Оставила съм се на течението,не знам какво е това яка борба за роля, откровена е Стоянка. Тя не иска нищо за себе си, но иска детето й да е добре. Мутафова изпитва угризения за дъщеря си Мария Грубешлиева - Муки, за която казва, че е нейна жертва. Остана малка без баща, смъртта на мъжа ми я прекърши и с нея се свърши, тя е много крехка, казва с болка майката. В момента Муки имала идея за трета книга след предходните две за Нейчо Попов и за майка й.

"Ако бях останала в Прага, животът ми щеше да се стече по друг начин", казва Стоянка. Тя пожелава на тези, които имат мечти да постигнат нещо, да го постигнат, а на тези, които си гледат спокойствието, да си почиват и да не им пука.

"На мен не ми пожелавайте дълги години, не искам да ставам за посмешище, искам да живея, докато имам разум в главата си", казва голямата актриса.