Организаторите на летния A to JazZ Festival с гордост представят Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience.

Бендът на един от най-невероятните джаз музиканти в света Дизи Гилеспи ще представи в София музиката от афро - кубинския му период, допринесъл силно за развитието на латино джаза в Америка.

Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience е начело със стария приятел на Дизи и негов басист - Джон Лий и със специалното участие на кубинския перкусионист Мачито Джуниър.

Те ще свирят емблематични пиеси като „Manteca”, “Tin Tin Deo” и  “A night in Tunisia”, потапяйки ни в очарованието на невероятното творчество на Дизи Гилеспи.

За първи път българските меломани ще могат да се докоснат до историята на афро-кубинския джаз и Дизи Гилеспи на 15 февруари 2012 г. в Зала 3 на Националния дворец на културата (НДК). 

Билетите за концерта могат да бъдат намерени от днес до 31 декември 2012 г. на промоционални цени от 25 лв. и 35 лв. в мрежата на Ивентим и касите на НДК.

Историята разказва, че Дизи Гилеспи се запознава с Чано Позо през 1947 г. от влиятелния кубински музикант Марио Бауза. Двамата остават приятели за цял живот, като заедно създават афро-кубинския джаз, който става изключително успешен благодарение на уникалните му ритми.

Майсторството на Дизи Гилеспи се отличава във всеки изсвирен тон от неговия пословичен, изкривен нагоре, тромпет. Групата Afro Cubans на кубинския перкусионист Мачито (формирана през 1940 г.) и създатели на стила Cu-Bop, имат огромно влияние върху музиканти като Дизи Гилеспи.

Той толкова много обича тази музика, че през 1975 г. кани сина на Мачито – Марио Грило, известен като Machito Jr., да се присъедини към групата на Дизи за записването на един от най-забележителните джазови плочи в света – „Afro-Cuban Jazz Moods“.

Така, почти 40 години по-късно Machito Jr. съвсем естествено се присъединява към проекта Dizzy Gillespie™ Afro Cuban Experience под ръководството на Джон Лий - дългогодишния басист на Дизи и шеф на легендарния Dizzy Gillespie™ Big Band.