100 % Брамс ще представи цикъл от седем камерни концерта в Studio 5.

Огняна Соколова – пиано
Борис Тонков – виола

Повече за Огняна Соколова:

Огняна Соколова е завършила магистратура и майсторски клас в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Йовчо Крушев. От 1993 работи с кларинетните класове в катедра "Дървени духови инструменти", а от 1997 е асистент в "Клавирна катедра" на НМА. Изнасяла е редица рецитални програми и е гостувала на симфонични оркестри. Има реализирани записи в БНР и БНТ, между които и сонатите оп.120 на Брамс за виола/кларинет. Предпочитанията на пианистката са свързани с камерното музициране. Тя партнира на именити  инструменталисти у нас и в  чужбина.

Повече за Борис Тонков:

Борис започва пътешествието си по пътя на музиката от ранна детска възраст. Занимава се с цигулка докато посещава детската градина, окуражаван и поддържан от музикалният талант на родителите си, майка флейтистка и баща любител-виолист.  Приет е за начално образование в Софийското Музикално Училище “Л. Пипков”, в което завършва гимназия.  Междувременно цигулката му прераства във виола,  уроците му са в Музикалната Академия при Проф. Огнян Станчев, а на класическата сцена свири солов, камерен, и симфоничен репертоар. Изявява се и международно на майсторски класове в Европа с Пол Колети, Хато Байерле, Алберто Лиси, Йехуди Менюхин, и също като член на Младежкият Симфоничен Оркестър “Густав Малер” под егидата на Клаудио Абадо и много други световно известни диригенти и солисти.

Пътят му продължава отвъд океана, където следва за бакалавърска степен в Университета на Централен  Арканзас и в Университета на Луизиана, и за магистърска степен в Йеилският Университет в Кънектикът. Изучава изпълнителско изкуство със специалност виола при Кеворк Мардиросиян, Йержи Козмала, и Джеси Левин, а по камерна музика специализира с Денис Паркър, Токио Квартет, Питър Унджиян, Борис Берман, Питър Франкел. Участва в многобройни конкурси, и е носител е на награди, между които Първа Награда от конкурса по камерна музика на Националната Американска Асоциация на Музикалните Педагози (MTNA), Финалист на Международният Виолов конкурс “Уилиам Примроуз”, Финалист на Соловият Конкурс на Асоциацията на Американските Струнни Педагози (ASTA), и Награда за Най-Добро Изпълнение на виола на Международният Струнен Конкурс в Корпус Кристи, Тексас. Участва активно и в многобройни майсторски класове на изтъкнати педагози като Ифра Нийман от Лондон, Майкъл Трий от Гварнери Квартет, Керън Тътъл от Джулиард, и Роберто Диаз от Университета на Индиана.

Рамо до рамо на образователната и творческата дейност се развива и оркестровата му кариера. През 1993-та започва да свири професионално като тутист в Симфоничните Оркестри на Арканзас и Луизиана.  През 1997-ма става водач на група и член на щатен струнен квартет към Симфоничният Оркестър на Батон Руж.  На прага на новият милениум става член на Симфоничният Оркестър в Сао Пауло, Бразилия.  Завръщайки се в Щатите през 2002-ра става член на Симфоничните Оркестри в Кънектикът: Ню Хевън и Хартфорд, помощник-водач на група в Ню Лондон, и водач на група в Уотърбери.  Лятно време участва във оперният фестивал “Сполето” в Чарлстън, Южна Каролина.  След дипломирането му от Йеил през 2005-та става член на Симфоничният Оркестър на Канзас Сити, Мисури, под диригентската палка на Майкъл Стерн, а през следващите три лета се изявява като помощник-водач на група и като солист на брега на Атлантическият Океан в “Оушън Сити Попс Оркестър” в Ню Джърси.  През 2006-та е избран от Лорин Мазел за член на новосъздаващият се оркестър към Операта “Палау Де Лес Артс Кралица София” във Валенсия, Испания, на чиято сцена редовно се изявяват артисти като Зубин Мета, Пласидо Доминго, Валери Гергиев, и много други.  Междувременно свири и като помощник-водач на група и в Лондонската Филхармония под диригентството на Владимир Юровски и Курт Мазур.  От 2011-та Борис е Помощник-Солист-Водач на виолите в Страсбургската Национална Филхармония във Франция, където живее в момента. Свири на виола направена от Ева и Христо Маринови, Marino Violins, Cremona, 2011.

Билети: 10 лв. онлайн чрез www.eventim.bg, www.ticketstream.bg и www.ticketplus.bg и в Студио 5 преди началото на събитието.