Мария Силвестър ще разказва "Приказки за флейта".

Актрисата се включва в инициативата на "Фортисимо фамилия" и маестро Максим Ешкенази за концерти с класическа музика, адаптирани за деца.

Спектакълът ще бъде в камерната зала на концертен комплекс "България" на 24 ноември от 11 и от 12.30 ч. Солистка ще е Цветелина Белева, която ще представи с флейтата си известни класически произведения на малчуганите.

Те ще чуят "Танц на феите" из операта “Кралицата не феите” на Хенри Пърсел, ”Бадинери” из сюита № 2 на Бах,     част о “Кармен сюита” № 2 на Бизе,   "Детската симфония" на Бах.  С помощта флейтата на Цветелина Белева и музикантите от Софийската филхармония децата ще се запознаят още и с "Лудориите на Макс и Мориц" на Благо Симеонов, както и с “Лешникотрошачката”  на Чайковски, в която на Цветелина ще пригласят още 2 флейти.

В “Карнавал на животните” от Сенс-Санс пък хлапетата ще се забавляват на чуруликането на птичките - музикално предизвикателство за всеки флейтист.

В помощ на музикантите ще бъде чаровната Мария Силвестър, която ще "преведе"децата из историята на създаване на флейтата и самите музикални произведения.

В приказката, която тя ще представи, главен герой този път ще е последният дракон, който живее в гори Тилилейски и неговата приятелка, феята Нежен звън. Смехът и забавата с ексцентричната водеща, при която няма обикновено разказани истории, са гарантирани!

В предишния концерт от цикъла "Приказки за тромпет" залата с невръстните слушатели веселиха тромпетистът Петър Македонски и актьорът Калин Врачански.

Над час детската аудитория слушаше в захлас изпълненията на класическите произведения и оригиналните вмъквания на звездата от "Стъклен дом".

Цена на билетите за класическия детски концерт е 5 лв. за малчуганите и 7 лв. за възрастните.