Вокалистът на Red Hot Chili Peppers Антъни Кийдис подготвя автобиографичен сериал, в който ще разказва за живота си като тийнейджър в Лос Анджелис.

Поредицата ще се концентрира върху отношенията между бъдещия рокаджия и баща му – актьор и наркоман, който оказва огромно влияние върху начина на живот на Кийдис.

Израсналият в Ел Ей певец и текстописец е движещата сила зад бандата Red Hot Chili Peppers, която ще видим в зала „Арена Армеец” на 1 септември.

Негови са повечето от текстовете на групата, както и много от мелодиите.

Той разказва, че вади музика от импровизациите на своите колеги и след това я записва. И досега легендарната американска рок банда разчита много на импровизации, особено на сцената.

Повлияна от фънка, тя свири в комбинация от стилове, които включват и рок, пънк и дори малко рап. Ранните текстове на бандата пък точно олицетворяват мотото секс, наркотици и рокендрол.

Постепенно обаче Кийдис започва да пише и на други теми, силно повлиян от творчеството на Буковски.

Всичко започва, когато бъдещият рокаджия е дете и се мести да живее в Ел Ей при баща си, когото буквално смята за свой кумир. Истината обаче съвсем не е розова. Таткото едва успява да си намери работа като актьор и прекарва повечето си време, като взима наркотици с приятели.

Антъни бързо последва примера му и започва да пуши марихуана още на 12 години.

По-късно той случайно открива и хероина, като го бърка с кокаин. Дрогата преследва Кийдис почти през цялата му кариера, като в един момент едва не го проваля. За няколко месеца през 80-те той е уволнен от Red Hot Chili Peppers и групата за малко не губи своя най-талантлив текстописец.

Борбата на музиканта с наркотиците личи ясно от текстовете на бандата. Тя обаче не се отразява на оценките му, когато още е тийнейджър.

Тогава, изненадващо, той завършва гимназия с отличен успех и дори е приет в Калифорнийския университет. Наркоманията му обаче се засилва и той отпада на втората година.

Годините в гимназията обаче се оказват решаващи за живота му. Там той среща Флий – другия член на Red Hot Chili Peppers, който остава в бандата през цялата й история.

„Ние бяхме привлечени един към друг от нашата любов към пакостите”, разказва Кийдис по-късно.

Двамата започват да се занимават с доста странни хобита, като любимото им е да скачат в басейни от прозорците на сгради. На 15 обаче Кийдис за малко не губи живота си.

Той не уцелва очертанията на басейна и чупи гърба си, след като скача от петия етаж.

Постепенно се възстановява, но и до днес не е много добре със здравето. Това обаче не пречи на начина му на живот.

Още като млад музикант той дава идея на приятелите си да излязат на сцената в нощен клуб само с чорапи върху гениталиите.

Този подвиг бързо носи слава на младата група Red Hot Chili Peppers и заедно с добрата й музика я превръща в сензация. Следват години на бързо израстване, помрачени обаче от наркотиците – основното хоби на всички членове на групата.

Те опитват какво ли не – от марихуана до различни синтетични наркотици, които силно вдъхновяват Кийдис. Спойката между членовете на групата според Антъни е не само на приятелска, но и на химическа основа. Причината за това не е толкова любовта им към наркотиците, а фактът, че всички са от различни кръвни групи.

Освен музикант от малък Антъни Кийдис се опитва да бъде и актьор. Първата му роля е във филма F.I.S.T., където играе синът на самия Силвестър Сталоун. И досега Антъни прави роли в киното, но само от време на време и без сериозни успехи. Животът му обаче наистина е достоен да бъде направен на филм.

Родителите на Кийдис са от смесен произход, но по майчина линия той е наследил индиански гени – прадедите му са били от племето мохикани.

Може би това е вдъхновило Антъни да си гледа вкъщи не какво да е домашно животно, а истински вълк, когото е кръстил по индиански – Виещия вълк. Бащата на Кийдис пък е от семейство на емигранти от Литва.