БНТ отново е на мушката след току-що приключилия конкурс за филмопроизводство.

Милионите, които неколцината избрани си разделиха, веднага дадоха повод да се заговори, че това е поредната шуробаджанашка далавера на “Сан Стефано” 29.

Севда Шишманова, която е шеф на журито, разпределящо милионите, направи жест към Найо Тицин, който миналата година се размина с голямата лапаница. Тогава програмната шефка на БНТ с апломб обяви предстоящия старт на шоуто “Голямото парче”.

Заради липса на пари в отдел “Програма” обаче проектът на Тицин, в който зрителите трябваше да си изберат любима песен, се провали. Въпреки това съпругът на Александрина Пендачанска остана приоритетен продуцент за медията и миналата седмица получи зелена светлина за сериала си “Четвърта власт”. Както и над 2 милиона.

Найо Тицин е сред най-близките приятели на оперативния директор на БНТ Коко Каменаров още от времето, когато работят като журналисти в държавната телевизия. Когато Коко и Радина Червенова сключват граждански брак през 1998 г., им кумуват оперната прима Александрина Пендачанска и някогашния лидер на “Гергьовден” Петър Стоянович.

Съпругът на Джиджи – Найо Тицин, пък се включил като оператор и заснел церемонията. Оттогава двете семейства буквално са неразделни.

Едва тази година Найо обаче успя успешно да впише семейното приятелство в творческата си биография. През 2011 г. струващото на БНТ над 1 млн. лева предаване

“Кастинг” изяде парите за неговото “Голямо парче”, но сега проектът му за сериала “Четвърта власт” е оценен единодушно от художествената комисия за филмопроизводство като новия “Под прикритие”.

“Сериалът “Четвърта власт” е обществен приоритет с потенциал да повтори продуцентския успех на БНТ на телевизионния пазар”, мотивира комисията решението си да класира проекта единодушно на първо място в първата конкурсна сесия за филмопроизводство за 2012 г. Според журито, в което влизат Боряна Пунчева, Севда Шишманова и бившият ректор на НАТФИЗ Станислав Семерджиев, това е “проектът с най-голяма сценарна и концептуална готовност за реализация”.

От БНТ обаче поставят и друго изискване към Найо Тицин – да привлече продуцентска компания с опит в реализацията на сериали и да остави на режисьора си Димитър Коцев-Шошо само няколко епизода.

“Доколкото познаваме Найо, той ще се съобрази с всички изисквания, а това означава, че  “Камера” и Димитър Гочев ще получат още работа от телевизията”, твърдят работещи в държавната телевизия.

Кумът на Каменаров и Радина – Петър Стоянович, също не е останал безучастен към филмопроизводството в БНТ. Неговият брат Димитър е сценарист на спечелилия проект за сериал на историческа тема. „На границата” ще е режисиран от друг стар познайник на БНТ – Лъчезар Аврамов.

Димитър Стоянович, който освен брат на Петър е и син на кинокритика Иван Стоянович и актрисата Ани Бакалова, и наследникът на Богдана Карадочева и Димитър Аврамов - Лъчезар, са в основата най-голямото разхищение на държавни пари в БНТ през последните 10 години. Двамата заедно със съдружника им Милко Лазаров оползотвориха над 2,5 млн. лева за периода от 2006-2009 г.

Толкова е прибрала фирмата им “Криейтив филмс” ООД за реализацията на проектите “Великите българи”, “Голямото четене” и кратките филмови форми за 50 години на БНТ. Същите хора, но чрез фирмата си “Ред карпет” ООД направиха и “Българските събития на ХХ век”, която в интерес на истината е единствената поредица, която носи малка печалба на БНТ.

Сега шестте епизода на „На границата” ще струват 1 466 520 лева по предварителен бюджет, но според комисията това са много малко пари за историческа поредица. Затова ще се търси дофинансиране, като се направи копродукция с Националния филмов център. За сравнение – 12-серийният филм на Найо Тицин е с начална цена 2 181 440 лева, пише БЛИЦ.

Братя Чучкови пък са одобрени да направят сезонен сериал с младежко-ученически сюжет. 12-те епизода по 54 минути на ESC ще струват 2 091 992 лева.

За сметка на това без обяснение е отхвърлено предложението за сериал на Маги Халваджиян, в което сценарист е Любен Дилов-син, а режисьори са Магърдич, Кирил Киров и Валери Милев. Тандемът Любо Дилов – Халваджиян вече се доказа като изключително успешен със “Седем часа разлика”, но това не се е отразило на гледната точка на комисията.

В калабалъка на филмовата сесия до печеливш проект успя да се докопа и доскорошният любимец на програмната шефка на “Нова тв” Светлана Василева – Краси Ванков. Той се класира първи в категорията за ситком, макар и с огромни резерви от страна на комисията. По препоръка на художествения съвет сериалът

“Клинична пътека” ще се снима “само при програмна необходимост” каквото и да означава това...

Журито определя кандидатите в тази категория като най-слаби, но без допълнително пояснение. Изненадващо Краси Ванков “издуха” проектите на Иван Христов и Андрей Арнаудов, Жоро Торнев, братя Чучкови и Денис Ризов, пише БЛИЦ.

Торнев обаче не се е отказал от идеята си за ситуационна комедия. „Нямам идея с кого ще го правим и как ще го реализираме, но понеже се получава доста смешен, ми се иска комедията да има успех и да види бял свят”, споделя съпругът на Мира Добрева.

В БНТ се говори, че Жоро е изключително притеснен от развитието на финансовата ситуация в БНТ. Едва ли телевизията ще посегне на “Шоуто на канала”, въпреки че му пусна конкуренцията “Галавечер”, правена от Иван и Андрей.

Напълно възможно е обаче да го отнесе... Мира Добрева. В управителния съвет на “Сан Стефано” 29 обмисляли да свалят нейната част на “Денят отблизо” и да оставят на екран само Мария Андонова.

“В телевизията действително имаме тежък финансов проблем. Той обаче засяга единствено дирекция “Програма”. Във филмопроизводството пари има, тъй като бюджетите са съвършено отделни”, неофициално обясни за “ШОУ” член на УС на БНТ.
Това обаче не обяснява защо

снимките на третия сезон на сериала “Под прикритие” за пореден път бяха отложени

Този път – за края на август. “Изключително сме демотивирани вече. Неяснотата какво се случва със сериала отне цялото ни желание да работим по него”, оплакаха се пред “ШОУ” част от актьорите, изявяващи се в групата на Джаро.