Съдби
Деси Банова: Вече съм в перфектна форма
06 август 2012 | 15:28
"Благодарна съм на Господ за добрия метаболизъм и гените, наследени от майка ми и баба ми"
Преди години спазвах ограничения в храната и пак имах поне едно килце в излишък. Пробвах да се храня и разделно, но без успех. А сега просто се стремя режимът ми да е здравословен и не броя всеки грам, но и не спирам да се движа.
Това е най-кратката рецепта за фино тяло, която дава синоптичката на Нова тв Деси Банова. Движението всъщност са безкрайните разходки и тичането след дъщеря Йоана.
Макар че роди преди година и пет месеца, блондинката вече е в перфектна форма и радва очите на мъжката половина от зрителите на телевизията.
Благодарна съм на Господ за добрия метаболизъм и гените, наследени от майка ми и баба ми, които са доста слаби, разказва Банова.
През бременността тя качила около 13 кг. На втората седмица след като проплакала Йоана, мама Деси вече започнала да влиза в дънките си отпреди забременяването.
Родих по естествен път и коремът ми се стегна по-бързо, а и след това кърмих 8 месеца, а при този процес се отделя доста енергия, разказва синоптичката. И под сурдинка добавя, че когато ставала през нощта да нахрани дъщеря си, тя също похапвала нещичко.
И макар да не спазва официална диета, Банова вече е изработила своя режим, който най-добре се отразява на фигурата.
Вече трета година закусва едно и също - половин кофичка кисело мляко, 6 супени лъжици овесени ядки и още една лъжица мед. Даже запалила мъжа си Ивайло по това меню, пише в. "Труд".
Фамилията все пак му отпуска края, когато отиде на почивка и си позволява сандвичи. Другото пиршество, което си устройва Деси, когато все пак овесените ядки омръзнат, е пастата. И набързо стъкмява кус-кус или макарони със сирене за закуска.
Всъщност това, че не обича сладкишите и шоколада, е другото нещо освен гена, което я спасява от неприятните срещи с кантара. Когато ми се яде, си позволявам сладко, признава Банова. За последно се почерпила с парче торта на сватбата на нейна приятелка миналата седмица.
Знам, че ако гладуваш и не хапваш редовно, може да ти падне кръвната захар. Тогава ти се дояжда сладко. Но ако хапваш редовно, няма опасност да ти прималее за шоколад, обяснява синоптичката. И споделя, че обожава рибата и всички морски дарове. Често на обяд приготвя именно такива деликатеси за трапезата вкъщи. Една от любимите рецепти е с пресен лаврак или ципура. Рибата се полива с малко зехтин и лимон и след това се пъха във фурната. А сьомгата също може да стане "по-лека", ако се сложи в хартия или плик за печене заедно със зеленчуци (броколи, моркови, тиквички или каквото има под ръка), нарязани на тънки лентички. Пече се около 20 минути и става като приготвена на пара.
Другата тайна на Банова са фурмите. Нищо че съдържат захар. И винаги има пакет от тях под ръка - независимо дали в колата или в дамската чанта. Заедно с няколко ядки те се превръщат в прекрасна следобедна закуска, казва Деси. И разкрива, че преди време имало период, в който не заспивала, без да си похапне сушени плодове.
Плодовете трябва да се консумират преди основното ядене, казва още Деси Банова. Тя лично хапва ябълка или дори банан 30-40 минути преди вечеря. През целия ден изпива над 2 литра вода.
За вечеря наред идват пилешкото, телешкото, а чат-пат и заешко месо. Хлябът на масата у Деси Банова обикновено е пълнозърнест, с тиквени семки или сусам. Когато за вечеря има ориз с месо, се опитвам да се откажа от хлебчето, но не винаги ми е вкусно, обяснява през смях синоптичката.
И да пропусне хляба обаче и на обяд, и на вечеря задължително прави салата. Често към менюто си прибавя и зеленчуци на пара.
Коментари