Прабългарска юрта от плъсти, суинг парти и благотворителен рок концерт за Ади на ART Space – лятна сцена до НДК от 27 юли до 2 август.

Прабългарска юрта покрита с плъсти е построена на ART Space. Възстановката е част от двудневна работилница за плъсти „Прабългарската юрта” с потомствения майстор Мариета Недкова. Дървената конструкция е изработена от Асен Боянов от Варна, а плъстите, с типични прабългарски орнаменти - от Мариета.

Юртата е част от представянето на Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур"на Международния фестивал на номадските култури “Курултай” 2012, 10 - 12 август в Унгария.

Плъстите са вид нетъкан текстил - наименованието идва от думата сплъстявам. Какво означава „перкане на одър”, колко може да е най-тънката, постигана в света нишка, а непознати термини като „сух и мокър филц” и „нуно-фелтинг” ще придобият реален смисъл и ще се окажат заинтригуващи с  учител - потомствен майстор. Мариета Недкова е член  на Задругата на майсторите и на Занаятчийската камара, член на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 /А.Р.И.З.-7/. Носител е на приза „Пазител на традициите” в категория занаяти за 2011 г.

За всички почитатели на суинга, рокенрола, винтидж емоциите и хубавите филми, The Smugglers Collective направиха ексклузивно лятно издание на традиционния си Smugglers Swing Club. DJ-те от The Smugglers Collective ще ни върнат назад във времето с най-доброто от Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Doo Wop звученето от 40-те години до наши дни.

На 2 август младите рокаджии от Instead, Soundwave и Dynamicа ще станат „Рок ангелите на Ади”. След благотворителния концерт на поп музикантите на ART Space, сега и рок изпълнителите  се присъединяват към каузата за набиране на средства за спешна операция на 19 годишната Аделина Коджабашева. Дарителският вход за концерта е 5 лв.

Любителите на съвременното българско кино могат да гледат “Още нещо за любовта” на режисьорката Магдалена Ралчева, “Кецове”  на Иван Владимиров и Валери Йорданов и Операция “Шменти Капели”  на Иван Митов.
Филмовата програма за седмицата включва и две класически произведения в нов прочит. Режисьрът Пол У. С. Андерсън ни среща с  „Тримата мускетари”, а  Андрей Кончаловски с “Лешникотрошачката”.