Като малко момиченце Койна Русева мечтаела да стане едновременно перачка и художничка, разкри актрисата в телевизионно интервю. 

Определя себе си като дивачка и чудна майка с три деца.

Сравняват я с най-популярната актриса на 30-те Марлене Дитрих, но едновременно я наричат и "лошото момиче". Според нея този прякор й е лепнат заради излъчването й.

"Погледът ми е по-серт, но името ми е силно, хубаво и българско", категорична е актрисата. Според нея няма причина да я анонсират така, защото дори в последния филм, в който снима - "Още една мечта", играе "измъчена женица, на ръба на депресията, с маниакалност към самоубийство". 

Иначе филмът бил комедия, нямал нищо общо с драматизма на българската жена.

Първата песничка пред публика Койна изпяла във втора група на детската градина, а като дете била дивак, истинско момченце. И досега си останала дива, но била и жена. Като дете мечтаела да стане едновременно перачка и художничка, а дядо й обяснявал, че трябвало да си избере едно от двете.

Българската Марлене Дитрих е завършила ВИТИЗ при колосите Крикор Азарян и Тодор Колев. Тя е учила в един клас заедно с Мариус Куркински, Галин Стоев, Стефка Янорова, Камен Донев, Лилия Маравиля:

"Ние сме чисто луди всичките!", откровена е тя.

Койна разкрива и един от най-драматичните моменти от живота си - когато е имала премиера, а баща й бил починал същия ден.

Съсредоточила се и си изиграла ролята, без да пророни сълза, а след представлението се сринала тотално. Дотогава дори не била казала на колегите си за сполетялата я трагедия.