Бивши членове на сциентоложката църква споделят пред американските медии, че страхът на Кейти Холмс от специализираното училище, в което Том искал щерка му Сури да учи, съвсем не е безпочвен.

Според твърденията на очевидци академията привилегировала брутален режим спрямо своите членове. Някои от тях били държани гладни с дни, което трябвало да правят уж доброволно. Ако случайно наставник прецени, че някой от членовете гледа друг накриво, то виновникът бива затворен в т.нар. "Дупка" - две каравани, използвани за излежаване на наказанията, пише ''Блясък''.

Не веднъж сциентоложката академия е била разследвана и от ФБР по обвинения от бивши членове, че мястото се използва за трафик на хора.

Близки на Кейти Холмс твърдят, че тя била ужасена от мисълта дъщеря й да бъде закарана на това място, а единствената цел на сциентолозите да го направят е желанието им по този начин академията им да добие по-широка популярност.

Сериозни били и наказанията за тези членове, които искали да се откажат. Наставниците използвали не само физическа сила, а и емоционален натиск, за да накарат хората да се върнат обратно.