„Когато Лили Иванова ми се обади, че има 105 лева и че тя заслужава персонална пенсия, направихме проверка и се оказа, че дължи 505 000 лв. данъци на държавата. И не получи такава пенсия”, разкри право куме, та в очи министърът на културата Вежди Рашидов.

Така той обясни решението, след като почетни пенсии в размер на 700 лв. бяха отпуснати на великия актьор Иван Иванов и на цирковия артист Виктор Топузлиев, повече помощи от такъв характер да не се отпускат.

„Отдавна знаем, че не са се осигурявали. Но ще дойдат и ще си платят дължимото. Както Васил Найденов направи, както Азис направи”, изяснява министърът.

Той добавя, че легендата според която е изгорял архивът на Концертната дирекция и затова няма следи от осигуряването и внесените данъци на певците, не отговаря на истината: „Казаха, че архивите са им изгорели. Един месец правих проверки, нищо не им е изгоряло”.

Счетоводители веднага добавят, че 505 000 лв. неплатени данъци при 5-годишна давност, каквито според справката на министъра дължала Лили Иванова, отговарят на повече от 5 050 000 лева доход.

Ако се сложат отстъпките за творчески професии, които имат право да си приспадат известни суми като процент от гражданския дълг към държавата, това означава, че доходите вероятно са над 7 милиона.

Е, как не й е било поне малко притеснително на Лили Иванова да парадира с ниската си пенсия при главозамайващите числа, питат се нейните фенове от третата възраст?! И за каква пенсия изобщо претендира, щом 51 години пее и изкарва пари, а не се е осигурявала, както са праавели всички труженици по времето на соца.