Съветът за електронни медии (СЕМ) се готви да глоби с 15 000 лв. Би Ти Ви заради “Шоуто на Слави”.

Подобна сума е своеобразен рекорд, тъй като досега надзорниците не са налагали подобна санкция в такъв размер.

Според Закона за радио и телевизия обаче глобата от 15 000 лева е минимумът (максималната е 30 000 лв.), който се предвижда за предаване, което създава “опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на деца”.

Именно това са мотивите, записани в акта на медийните надзорници, пише trud.bg.

“Става дума за нарушения в обедно повторение на предаването с пиперливи изказвания, при което актьорската вечер се е превърнала в актьорски следобед”, обясни председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Докато съдът не се произнесе, телевизията не е нарушител, уточни той. С този мотив от регулатора отказаха да обяснят какво конкретно ги е ядосало.

"Ние отговаряме за вечерните издания на предаването, а обедното повторение е ангажимент на Би Ти Ви", казаха от “Шоуто на Слави”. От телевизията обявиха, че ще обжалват решението на регулатора.

Сексуалните намеци в “Шоуто на Слави” бяха тема на среща между членовете на СЕМ, Би Ти Ви и шоуто през февруари. Тогава повод бяха оплаквания от зрители заради “сексуалния натурализъм”, особено в т. нар. актьорски вечери в шоуто.

През април надзорниците се срещнаха и с управата на Нова тв, за да предупредят медията да внимава, след като в “На кафе” преди обед Гала показа как се слага презерватив на пластмасов член.