Диско и поп легендата (Donna Summer) е починала на 63-годишна възраст в дома си във Флорида след боледуване от рак, съобщи първо сайтът TMZ.com, като новината бе потвърдена след това с изявление, изпратено от нейната звукозаписна компания Universal Music.

В съобщението, цитирано от "Лос Анджелис Таймс", се казва: "Рано тази сутрин загубихме Судано, жена с много дарби, най-голямата, от които бе нейната вяра." В изявление се казва още, че редом със скръбта от нейната загуба, е и отбелязването на нейния необикновен живот и завещаното от нея като творчество, пише dnevnik.bg

Преди смъртта си певицата, известна от миналото с множество хитове, сред които I Feel Love, Love To Love You Baby, денс класиките On The Radio, Bad Girls и She Works Hard For The Money, е работила по нов албум и е държала заболяването си в тайна от медиите, писа сайтът TMZ.com.

Съмър е петкратна носителка на "Грами" с кариера, простираща се в пет десетилетия и в над 20 албума. Тя става известна с необикновената за времето си смесица между нюйоркската диско вълна и европейската клубна музика.

Често наричаната Кралицата на диското е родена в Бостън на 31 декември 1948 г. в семейство със седем деца. Започва да се занимава в музика още като дете, въпреки неодобрението на родителите й и подигравките на съучениците й, заради което напуска училище и се отдава изцяло на пеенето.

Първите й професионални изяви започват с групи от психеделичната рок вълната, а като соло изпълнител се развива в по-поп насока. Дебютира с албума Lady of The Night през 1974 г., а последното й дългосвирещо издание Crayons излиза през 2008 г.