Ваня Червенкова е известна с книгата си ''Светлина след смъртта'', в която разказа за покушението срещу нея на 27 юли 2003 г., когато неизвестен килър изстрелва цял пълнител в тялото й насред Колхозния пазар във Варна пред очите на невръстната й дъщеря, пише blitz.bg. Тогава тя по чудо оцеля!

Напоследък Ваня ръководи бизнеса си от Русия (тя е акционер в ''Интеркапитал груп'' заедно с богатия бизнесмен Али Алиев), но непрекъснато си идва и в България. Една от причините е близкият й приятел Благой Иванов...

Знае ли Багата след събуждането си какво точно се е случило с него, употребява ли наркотици, как семейството се бори за единствения си син?

Червенкова, която е неотлъчно до близките му през последните два месеца, разказва за всичко това.

- Ваня, какви са били първите думи на Багата след като се е събудил от комата в ''Пирогов''? Наистина ли е попитал: ''Тате, кой ми причини всичко това?''

- Да, мелодраматично звучи, но за някой сценарий. Първо - Багата не е дошъл отведнъж в съзнание. Поддържаха го в състояние на изкуствена медикаментозна кома, за да може организмът му да понесе по-лесно цялата битка. В по-леки дни той беше комуникативен, т.е. в полусънно състояние, разпознаваше майка си и общуваше с очи с нея, реагираше... Но да го вкарват в този филм - върнал се от отвъдното и попитал веднага: “Тате, кой ми причини това?” – няма как да стане. Баща му никога не е влизал при него, защото не искаше да види сина си в това състояние. Изживяваше го много трудно и по своему....

В първите седмици пред реанимация бяхме само няколко човека, но той така и не се качи никога. Чакаше мълчаливо майката. И колкото и да искаше, не успяваше да прикрие адската болка, която преживяваше, нито огромната надежда, която таеше, че ще оживее единственият му син... Още когато Саша излизаше от реанимацията, по изражението на лицето й знаехме за какво става въпрос.

Освен това Багата е достатъчно наясно кой му е причинил това, няма загуба на паметта. Не е необходимо майка му или баща му да му разясняват нищо.

- Значи не е вярно, че при него са влизали много хора?

- 2 месеца при него беше допускана само Саша - неговата майка, и никой, никой друг! Тя се превърна в сянка, седмици наред не сложи залък в устата си. Всеки ден съм била с тях в ''Пирогов'', понякога и по два пъти, и видях с очите си какво изживяха тези хора. Дали остана църква и манастир, които те не посетиха, и дали имаше светец, на който всички ние не се помолихме...? Беше изключително трудно и мъчително. Едва през последните дни виждам по-нормални лицата им. Но организмът на Благой още е много слаб. В момента му предстои най-трудното.

Досега беше в ръцете на Господ, сега трябва той сам да се взема в ръце. И се започва от 1,2,3…1,2,3… най-елементарното дишане. Защото и това е трудно на излизащите от кома.

- Каква е последната ти информация, как се чувства Багата?

- Багата все още е в централна реанимация, а там се намират хора, които са с определена опасност за живота си. Преди 8 години аз бях дори и в по-тежко състояние от неговото, но както аз, така и той, сме любимци на Господ! И той сега ще намери сили да се изправи, въпреки че са го повалили лошо на земята. Именно защото съм преживявала това състояние, най-добре зная какво чувства той, къде е бил и откъде се връща. Често след излизане от тежко коматозно състояние и в първите часове при болните настъпва така наречената ретроградна амнезия, след което спомените се възстановяват и всичко идва на мястото си.

С всеки изминал ден пациентите, излизащи от кома, стават все по-комуникативни и са с ясното съзнание какво им се е случило и през какво са преминали. Със сигурност Багата ще се възстанови напълно, ще вземе отношение към хората, които му причиниха това, като отсега знам, че той им е простил дълбоко в сърцето си - там, където го уцелиха те.

- Полагат ли се за него някакви ВИП грижи в ''Пирогов'', както се говори?

- Всички тези глупости, които се изписаха в някои медии, са повече от нелепи и смешни - неговото лечение струвало 300 или 500 хиляди евро! Централна реанимация в ''Пирогов'' е една от най-добрите на Балканите и е изключително добре оборудвана. Няма отделни стаи, няма ВИП-отделение, нито ВИП-отношение, защото лекарите се борят единствено за живота на пациентите. Има само няколко големи клетки, където лежат всички болни, и за всеки един се прави най-доброто.

Освен това държа дебело да подчертая, че Благой Иванов е здравно осигурен и като такъв му се полагат безплатните грижи от държавата. Би било добре ''писачите'' да бяха проверили тези малки, но значителни факти. Добре е също хората да знаят, че спортистът Благой Иванов има достатъчно сериозни спонсори, както и човекът Багата има достатъчно добри приятели, които, ако се наложи да се плаща, могат да обезпечат до стотинка както неговото лечение, така и неговите бъдещи рехабилитации.

- Какво остана скрито от очите на хората през тези дни, докато Багата се бореше за живота си?

- Това, че Багата два пъти се пребори за живота си! В момента, в който всички очаквахме неговото възстановяване, започна тежка кръвна инфекция и всеки ден и всяка минута беше фатална за него.

Но всички тези глупости за хемодиализата и за това, че бъбреците му са отказали, са плод на неверни слухове. Да, той действително е на хемодиализа, но това се налага, за да се пречиства и филтрира кръвта му. И неговото семейство, и всички ние действително направихме консулти с най-добрите световни корифеи в областта на медицината. И те не бяха за сметка на държавата, а за сметка на неговото семейство и на нас, неговите приятели...

Никой не разбра, а може би никой не се интересува, че когато на Багата беше направена втора операция и написаха ''Багата спря да диша!'', баба му, която той много обича, получи сърдечен пристъп и едва не влезе в болница. Никой не беше й казал, за да не я тревожи! Родителите на Благой не знаеха при него ли да бъдат или нея да спасяват! Скрита остана и мъжката подкрепа на най-близките негови приятели, които почти всяка вечер се събираха и слушаха неговите любими песни. Скрити останаха и молитвите на неговите родители, както и онези икони, които бяха неизменно до неговото легло...

- Какво е семейството на Багата? Бащата му бил служител в ГДБОП...

- Да - баща му Александър Иванов наистина е служител в ГДБОП и е шампион на България по самбо, а на неговата майка се наложи да напусне работа, за да може да се грижи за Благой.

- А коя е жената до Багата в момента?

- Едно съвсем обикновено момиче, на което Багата държи, на име Любима. Тя също даде кръв за Багата още първия ден.

- Ваня, откога се познавате с Благой?

- От няколко години. Моят съдружник е човек, който изключително много помага на различни спортисти в неговата страна – Русия. Той е дагестанец по произход, въпреки че живее в Москва, но Дагестан е люлката на много бойни спортове в Русия като бокс, борба, самбо и други. Нашата компания в негово и мое лице сме едни от спонсорите на Багата и винаги ще го подкрепяме.

- Ти как научи, че Багата е смъртоносно прободен в заведението?

- Още рано сутринта ми се обадиха негови приятели, след което веднага се събрахме в ''Пирогов''. До обяд там пристигнаха над 100 човека. Всички чакахме всяка една минута какво ще кажат лекарите и така всеки Божи ден до 53-тия, когато Багата прояви наистина признаци на стабилност. Още на обяд в първия ден разбрахме, че ще има нужда от много кръвопреливане. В рамките на два дена наистина се убедих колко много хора обичат Благой. Организирах цялата кръводарителска кампания и за по-малко от 48 часа точно 153-ма души по списък дариха 40 литра кръв.

Когато Багата излезе от болницата, ще му предам списъка с хората, които дадоха кръвта си за него - футболисти, каратисти, самбисти, биатлонисти, джудисти пристигаха от цяла България – от Перник, Пловдив, Бургас, Варна, Сандански, Айтос и откъде ли не!

- Как си обясняваш, как се стигна да този ужасен инцидент?

- Това беше нелепа ситуация! Млади хора под влияние на приповдигнатия адреналин и, разбира се, след нощна почерпка, са започнали типично по български ''да си мерят голямото его''... Но да извадиш нож в тъмното и в суматохата да го забиеш в гърдите на един толкова изявен спортист като Благой – наистина, нямам думи!

- Обича ли Багата нощния живот и шумните компании? Много хора го обвиниха и се запитаха какво прави един такъв спортист в нощен клуб?!

- Багата до последно беше в Америка. Малко, след като се върна, се качи на подготвителен лагер в Белмекен. Нормално е като всеки млад човек и той да ходи понякога с приятели в нощни заведения. Но при него не е системно. А тези хора, които го обвиниха, се опитаха да внушат пред обществото, че едва ли не той не излиза от заведенията. Това е нелепо!

Ако си бил подложен на казармен режим 11 месеца, съвсем нормално е да релаксираш с приятели. Около него винаги е било шумно, защото такъв тип са хората от ММА спорта! Но да се обиждат и да се наричат тези момчета наемни убийци и наркодилъри не е морално!

- Специално за него вестниците написаха, че е свързан с група за разпространение на наркотици...?

- Откъде да организира всичко това?! От Щатите ли, където беше до последно, или от залите, в които тренира по цял ден?! Колкото до това дали е употребявал наркотици, както също се написа, ще има кажа на тези писачи, че на Багата по време на цялата подготовка се правят тестове! Той тренира в Америка, а не в Кабул... Освен това му предстояха мачове през март и май и никой нормален спортист не би си го позволил, знаейки, че ще бъде подложен на проба. Срещата през май трябваше да бъде извън България, а там подобни ''свободни програми'' не са допустими.

- Ти следиш изявите му на ринга...

- Гледала съм много негови мачове и съм се възхищавала на контрола, който упражнява над физиката и психиката си. Но най-драматична беше победата му през 2009 година над Казаюки Фуджита. Гледала съм този мач стотици пъти!

Благой счупи и двете си ръце по време на мача, след което продължи да се бори, а беше в зала сред 50 хиляди чужденци, в която нямаше нито един сънародник, който да го подкрепя, и въпреки всичко победи!