„Да ти напълни душата“  е документален филм за фолклорната фамилия Варимезови - премиерата е днес, 14 март от 18,30 часа в кино "Люмиер".

Документалната кино лента ще бъде представена лично от режисьора Тимъти Райс и Валентина Ганева. Тя разказва историята на фамилията Варимезови от 1878 г. до наши дни паралелно с политическата съдба на страната. Днес гайдарят Иван заедно със съпругата си Цветанка пренася фолклорната традиция на България първо в САЩ, а после и по цял свят. 

Дъщеря им Радка Варимезова пя в абсолютния филмов хит "Аватар". Радка и майка й Цветанка Варимезова пък разплакаха самия Том Ханкс на погребението на тъст му Алън (Асен) Уилсън когато изпяха “Индже войвода."

 „Да ти напълни душата“ разказва как преди Втората световна война музиката е домашно забавление за семейството в малко селце в Югоизточна България. След това по време на комунистическия режим талантливият гайдар Костадин Варимезов пренася фолклорната традиция от родния си край в София, където властта решава да я превърне в символ на националната идентичност. След падането на комунизма през 1989 г. най-добрият ученик на Костадин – племенникът му Иван, заедно със съпругата си Цветанка пренасят традицията първо в САЩ, а после и по цял свят.

Тимъти Райс изследва българския фолклор от 1969 г.,когато за първи път посещава България в рамките на 3 месеца. Записва много песни и изпълнения на музиканти по селата. През 1972–73г. идва отново за повече от година. При всичките тези посещения той продължава изследователската си работа.

През 80-те години води университетски групи от UCLA в България и ги запознава с българския фолклор. През 2005, 2006 и 2010 прави множество записи на фолклорна музика в Родопите, Пирин и Странджа. Автор е на две научни книги и редица статии, посветени на българската музика.

Тимъти е преподавател е по етномузикология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и е директор на Музикалното училище "Хърб Алпърт" към него. През 2008 г. Тимъти Райс е награден с орден "Св.Кирил и Методий" II-ра степен за заслугите си към разпространението на българската култура. Филмът, с който се представя на "София филм фест", е резултат на многогодишни натрупвания, размисли и уважение към изпълнителското майсторство на българските музиканти.