Актрисата Мерил Стрийп спечели БАФТА за най-добра роля при жените за участието си в "Желязната лейди", докато при мъжете отличието бе присъдено на Жан Дюжарден.

"Артистът" пък бе отличен за най-добър филм на фестивала.

"Дама, поп, асо, шпионин" бе избран за изключителен британски филм.

*Мерил Стрийп

*Александра Лами и Жан Дюжарден

*"Артистът"

*"Дама, поп, асо, шпионин"

Статуетката за най-добра поддържаща роля при мъжете бе връчена на 82-годишния Кристофър Плъмър за участието му в "Новаци", а при жените – на Октавия Спенсър за драмата "Южнячки".

*Кристофър Плъмър

*Октавия Спенсър

Лентата "Артистът", която получи 12 номинации, спечели и редица от по-малките отличия, а режисьорът Мишел Азанависиюс бе удостоен с приза за най-оригинален сценарий.

*Мишел Азанависиюс

Сред отличените бе и ветеранът Джон Хърт, който получи приз за изключителния си принос към британското кино.

*Джон Хърт

Адам Дийкън надви Крис Хемсуърт, Крис О`Дауд, Еди Редмейн и Том Хидълстоун и триумфира с наградата за изгряваща звезда.

*Адам Дийкън

Филмът, разказващ историята на пилота от Формула 1 Аертон Сена, грабна статуетката за най-добър документален проект и пребори конкуренцията на "Джордж Харисън" на Мартин Скорсезе.

*Сена

В интервю на червения килим Клуни сподели, че БАФТА "са голямо забавление и престижно събитие". "Днес те са много по-значими и помагат на по-малките филми като "Трябва да поговорим за Кевин" да изгреят", отбеляза Джордж. "Ако хората получават номинации за награди, те ще правят подобни филми", допълни холивудската звезда.

*Джордж Клуни

Приятелят му и съперник в категорията "Най-добра мъжка роля" Брад Пит пък заяви, че харесал историята на филма "и идеята му за вторите шансове в живота за талантливите и подценявани хора, които са около нас и се противопоставят на конвенционалната мъдрост".

*Брад Пит

Претендентката за най-добра актриса Вайола Дейвис от драмата "Южнячки" пък изтъкна, че е единственият човек от снимачния екип на "Сянка от съмнение", който през 2009 г. не бил номиниран. "Исках да бъда на наградите БАФТА, така че събитието за мен е истинска наслада", посочи тя.

*Вайола Дейвис

Джесика Частейн, която изгуби от Октавия Спенсър, подчерта, че не е имала силите да се съревновава с победителката. "Никакъв шанс. Всеки път, когато тя печели, се радвам за нея. Защото работи много усърдно и дълго време. Нямам никакъв шанс срещу нея", призна Джес.

*Джесика Частейн

Междувременно, номинираният за най-добра поддържаща мъжка роля Кенет Брана похвали Мишел Уилямс и сподели, че тя "се превърнала в Мерилин Монро пред очите му", пише БГНЕС.

*Кенет Брана

*Мишел Уилямс

Статуетките БАФТА се връчиха в лондонската "Роял Опера Хаус".

Снимки: Getty Images/ Guliver