От вчера, 12 януари „точките” на Деймиън Хърст ще бъдат показани едновременно във 11-те галерии “Гагoсян” по цял свят – в Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анджелис, Рим, Атина, Женева и Хонг Конг.

За първи път „Гагосян” посвещава всичките си локации по света на един артист като поставя неговото творчество в наистина глобален контекст.

В съпричастност с колосалната премиера, Галерията за модерно изкуство София представя от 12-ти януари до 10-ти февруари лимитирана серия от „точките” на Деймиън Хърст, изработени чрез техниката гравюра върху дърво. Те са създадени през юни 2010 по повод първата самостоятелна изложба на артиста в България.

Деймиън Хърст е признат за един от най-търсените и проспериращи съвременни художници. „Избухването” му на съвременната арт сцена в началото на 90-те год. на ХХ век се дължи на неговите картини и графики с точки, изградени от строго подредени мрежи от цветни кръгове с еднакви размери. Те стават иконичен образ и обект на разпознаваемост за работата на артиста. Арт критиците го определят като новия Анди Уорхол, лошото момче на съвременното концептуално изкуство, най-скандалния от групата “Млади британски артисти”, взривил световната арт сцена.

Автор: Юлия Попова