Две мафиотски групировки разчистват сметки с... гранатомет. Кордон от коли минава по пуст път, но попада на засада.

Това беше сюжетът на една от най-напечените екшън сцени в първия сезон на "Под прикритие".

Мишена на килърите бяха самият Джаро и свитата му. Наемниците стрелят с гранатомет, но в последния момент уцелват колата на собствените си авери, а ловка маневра измъква главния герой в сериала. Сцената е абсолютно копие на атентата срещу Поли Пантев преди повече от 11 години.

Тогава Пантев е засечен в бронирания си джип край зоопарка в София (именно на същото място е снимана и сцената на "Под прикритие").

Но изстреляният срещу него снаряд така и не се взривява, а само удря колата.

Покойният днес бос тогава измъква кожата, но за кратко. Не след дълго е убит на остров Аруба. Пак с гранатомет неуспешен атентат извършват и срещу авера на Пантев - Георги Пехливанов, през лятото на 2001-ва. От храстите на пътя от "Ситняково" към Телевизионната кула, близо до басейна "Мария-Луиза" е гърмяно по 2 преминаващи джипа, в един от които е бил Пехливанов. Гранатата обаче е минала край тях и се е взривила в дърво.

Това обаче не е единственият реален случай послужил на сценаристите.

Зрелищният обир на банка, в който се включва й агентът под прикритие Мартин (Ивайло Захариев), копира реалното изпразване на трезора на банка "Биохим" в жк "Стрелбище".

Престъпниците наемат апартамента над банка, помещаваща се в жилищен блок. Няколко дни се правят на работници, които ремонтират, за да свикнат съседите с шума. Проникват в трезора, като правят дупка в пода. Точно тази логика следваше и действието, запечатано на лента.

Муза за екшъна в "Под прикритие" не са само най-известните мафиоти, но и по-"ексцентрични" престъпления. Като разстрела, който Джаро поръча за един от конкурентите си в наркобизнеса, пише в. "Стандарт".

Сцената показваше как "конкурентът" седи в спрелия си автомобил, докато красиво момиче му доставя удоволствие. В този момент минава маскиран моторист и го разстрелва в главата. Подобен случай съществува и в реалността, но любовните ласки между бъдещия покойник и красавицата не са се разигравали в кола, а до стена на сграда.

Зрелищните ММА боеве също не са избрани случайно за спявка на Джаро и "пипалата му", които пласират наркотиците в София. Именно там главният герой на "Под прикритие" разпредели наново районите на всички.

Според запознати реални ММА битки често са арена и прикриват именно такива срещи.