Анджелина Джоли ще има нова роля в кризата с бежанците, съобщиха американската актриса и агенцията на ООН за бежанците (UNHCR).

Източници на агенцията съобщиха пред Ройтерс, че новата роля на Джоли ще бъде на специален представител за положението на афганистанските бежанци. Но Джоли, която от 10 години е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците отказа да даде конкретна информация, заявявайки пред журналисти в Женева: "Гледаме към няколко страни в света".

"Надяваме се да проведем дискусии в идните седмици, но искаме да анализираме и да свършим работата добре", заяви Джоли след като говори пред Изпълнителния комитет на UNHCR.

Антонио Гутерес, върховен комисар на ООН за бежанците, заяви, че Джоли ще бъде негов "специален пратеник" при драматични ситуации, "за да мобилизира силна международна подкрепа".

Източници на UNHCR заявиха пред Ройтерс, че новата роля на актрисата, която се очаква да бъде обявена официално в идните дни, ще включва работа с правителствата на Афганистан, Пакистан и Иран по проблема с афганистанските бежанци.

В Пакистан и Иран има общо 2,7 милиона афганистански бежанци, които са напуснали родината си, сочат данните на агенцията, пише БГНЕС.

Снимка(водеща): Getty Images/ Guliver