Великото сопрано Райна Кабаиванска залага на числото 13 в живота, стана ясно вчера на срещата й с журналисти.

Оперната дива пристигна в България за 11-ия си майсторски клас, провеждан заедно с Нов български университет и фондация „Америка за България”.

„Неотдавна направих списък с учениците, минали през класовете ми за десет години. Онези, които правят световна кариера на много високо ниво, са тринайсет. Според мен това е много добро число. Тринайсет винаги ми е носело добрини и прогрес”, обяви Кабаиванска. А партньорите й от НБУ се пошегуваха, че заради това винаги правят кастингите за майсторския й клас на 13 септември, пише в. "Монитор".

Днес в Софийската опера Райна Кабаиванска ще прослуша 60 мераклии да й бъдат ученици. 39 са българи, останалите са от Италия, Корея, Полша, Русия, Франция, САЩ, Кипър, Венецуела, Израел, Япония, Сърбия, Нигерия, Бразилия. След края на майсторския клас най-добрите ще пеят заедно с нея на галаконцерт в Операта.

Освен на белканто вълна в момента Кабаиванска е потънала и в спомени около 11 септември. „Преди десет години пристигнах за майсторския клас точно на тази дата. Бях в хотела, когато мъжът ми телефонира от Италия и каза „Пусни телевизора”. И видях самолета, който се вряза в едната кула, пламъка, пушека и хората, които бягаха от ужаса. За мен всичко сякаш беше от американските фантастични филми, но за американците беше реалност. Винаги се връщам с голяма обич и признателност към американския народ - способен, смел и преди всичко щедър. Връщам се към този ужас, но пеенето помага да забравиш реалността и това е невероятно хубаво.”