Мис България 2011 Ваня Пенева ще направи нещо доста нетипично за носителка на корона за красота.

Тя ще опита да накара младите хора в България да четат книги. Това не е някаква шега, е реална инициатива, която започва още утре в столицата.

„Знам, че това не е най-типичната кампания за една мис, но аз обичам книгите и осъзнавам, че те са ми дали много. Затова ми се иска да накарам младите да ги преоткрият, защото те правят хората по-добри, а смея да твърдя - и „по-красиви”, заяви с усмивка Ваня Пенева.

За целта Мис България 2011 ще посети няколко града, в които като начало ще почете заедно с най-малките. Това е и първият етап от кампанията „Преоткрийте красотата на четенето", която се провежда с подкрепата на организаторите на конкурса „Мис България” !No frame media и TV7, както и издателство “Егмонт” - България.

Инициативата стартира в София утре и вдругиден с участието на Ваня на Expo4Kids, като най-красивата българка ще чете на децата следобед между 15 и 16 ч., в къта на телевизия Super 7. В понеделник тя ще посети хлапетата във Видин, а до заминаването й за конкурса „Мис Свят” в средата на октомври ще е обиколила още десетина български града. След завръщането си от Лондон, където ще се проведе бляскавата церемония, Ваня ще стартира и втория етап от кампанията си, като ще привлече и свои колеги от специалността „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски”, както и популярни личности, които ще й помогнат за обновяването на библиотеките в училища и читалища.