Новак Джокович спечели 125-то издание на най-стария турнир по тенис "Уимбълдън".

На финала на Откритото първенство на Великобритания сърбинът отстрани Рафаел Надал в четири сета 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

Това е и пети финал за тази година, в който испанската звезда губи срещу Джокович, пишат от sportni.bg.

Финалът в Лондон бе и символично "сдаване" на първото място в Световната ранглиста на Надал, който от понеделник ще бъде изместен от шампиона на "Уимбълдън".

Пред погледа на сръбския президент Борис Тадич, Джокович показа невероятна игра и надигра своя опонент, с което заслужи да изпълни детската си мечта - да спечели титлата от емблематичния турнир.

Това е трети трофей от Големия шлем за сърбина, като допълнителна награда за него е първото място в световната ранглиста, което ще заеме от утре.

Първият сет бе равностоен, като двамата тенисисти печелиха убедително подаванията си. Надал обаче първи сгреши, когато сервираше за оставане в сета.

След като взе първата част, Джокович вдигна нивото на играта си и отнесе противника си във втория сет, печелейки го с 6:1.

Надал обаче не се отказа и на свой ред спечели третия сет със същия резултат 6:1.

Ноле постигна важен пробив в самото начало на четвъртата част, но Надал веднага го върна.

Все пак сръбският тенисист успя да вземе последните три гейма на тази част. С това и затвори мача и заслужено грабна ценния трофей, с оглед на цялостното си представяне.

Сред зрителите на Централния корт на "Ол Инглънд Клъб" бяха още пилотът от Формула 1 Дженсън Бътън, легендата на тениса Бьорн Борг, голфърът Рори Макилрой, актьорът Алан Рикман и бившият премиер на Великобритания сър Джон Мейджър.