Любомир Милчев-Денди е ексцентричен писател, моден коректор, фотограф и колекционер на антични предмети.

Рубриката на бившия брадър „Модна полиция” в предаването „В джаза в събота вечер” по bTV се радва на небивал интерес.

- Бил ли си свидетел на отявлена агресия спрямо теб - по време на заснемането на рубриката ти, при посещение на медийни събития и заведения? И ако да - от кого и защо по-точно?
- Един-единствен път - Кубрат Пулев налетя да ме бие, тъй като съм коментирал нелепия вид на Андреа. Казах й, че е излязла от пещерата на семейство Флинтстоун и вероятно сама е одрала кожите за тоалета си. Последния път, когато я видях, се бе направила на арабска принцеса и аз я попитах къде е вързала камилата. Можеше да ми каже примерно: „Пред шатрата на Муамар Кадафи”… Ала къде ти чувство за хумор!

- От кого си получавал най-голямата обида спрямо личността ти и как си я преживявал? Отвръщал ли си на удара и нападките по твой маниер?

- Премълчаването на моите книги и поставянето на акцент върху медийните ми изяви донякъде ме огорчава, но и с това свикнах.

- А ти лично бил ли си твърде жесток или циничен с изказванията си по нечий адрес и впоследствие да си почувствал необходимост да се извиниш и дори разкаеш пред потърпевшите?
- Медийно - не, в живота - да.

- Защо ти трябваше преди време да предизвикваш и влизаш в ръкопашен бой точно с Дим Дуков, а не например с Митьо Пищова или някой друг бабаит?
- Това бе доста отдавна и вече никому не е интересно. И с двамата съм имал забавни случки, чиста литература. Питайте за по-нови неща, моля! Освен това в една моя книга - „Любовникът на лейди Чатърли и благоприличието на нетрагичното“, аз сам описал всичко това в главата „Бигбрадърните Радини вълнения на писателя“, но кой да чете?

- Като моден експерт и коректор ми се иска да опишеш като стил, поведение и личностни характеристики с по няколко думи тв водещите Иван и Андрей, Слави Трифонов, Ники Кънчев, Милен Цветков, Мартин Карбовски, някой друг, ако искаш?

- Гореизредените лица не се обличат сами – тях ги обличат и това си личи в известна неестественост, сякаш с нетърпение чакат края на предаването, за да съблекат костюма. Как се обличат приватно е друг въпрос. Карбовски, съобразно имиджа си, се поддържа неглиже – не върви да идеш при наркомани в „Баленсиага”. При повечето мирише на купешко, дума, която баба ми обичаше да употребява. Нямат собствен стил.

- Напоследък Азис обиколи абсолютно всяко едно предаване в медийното пространство! Това за теб постижение ли е от негова страна или просто знак за маломерието на българските медии като цяло?

- Канят те – ходиш или не. Тая въртележка може да те върти до безкрай. И да те изплюе. А той е толкова самовлюбен, че ще продължи да се ветрее… Но мен това какво ме засяга.

- Делите ли някаква „територия” с Евгени Минчев - често го споменаваш в коментарите си по медиите?
- Не - аз имам собствена територия!

- Често се подхвърлят различни обвинения и квалификации за твоята сексуална ориентация. Защо не кажеш в прав текст истината и да им затвориш устите?
- Предпочитам да останат с отворени усти и да лапат мухи.

- Преди време се раздели окончателно с твоята съпруга. Колко време живяхте с нея и какво най-вече ви свързваше?
- Артистизмът и известна философична нагласа. При нея те изветряха.

- Тя какво не прие в твоето поведение, та се стигна до раздялата ви - разбиранията ти за начина на живот или сексуалност, някоя твоя непростима постъпка, обидно отношение към нея?
- Има хора, които уж те приемат, а всъщност тайно те недолюбват. Опасна двойственост. И избухлива. Това е и много българско – винаги съм казвал, че националното богатство на българите е неизчерпаемият ресурс на обществено лицемерие. Но някои са в плен на това лицемерие и в семейния си живот, което е тъжно.

- А какво се случва с твоята близка приятелка, която живее във Вашингтон и се виждахте едва само 1 път в годината?

- Живее си там и се виждаме, когато си идва. Говорим си за книгите, които пишем, за университетските години и за какво ли не…

- Това означава ли и че само веднъж в годината правиш реален секс или твоята самодостатъчност те задоволява напълно през останалата част от времето?
- Според вас хората се виждат, за да правят секс. Не ми е хрумвало… Доста ексцентрично.

- Самодосатъчност и самозадоволяване - еднакво или различно ти въздействат, в какви случаи и състояния?
- Да бъдеш самодостатъчен е дисциплина на духа, превръщащо се в състояние на тялото. Но това не е, както ви се иска, непременно порно сюжет.

- Имал ли е Денди „диви нощи” само на сексуално равнище и като писател как ще ни опишеш по-цветисто подобни твои изживявания?
- Като писател аз не пиша за подобни изживявания и тъй като не съм порноактьор, не ще разгласявам каквото и да било.

- Размерът има ли значение, за какво, при кого, как и защо? А при теб как е положението?

- Вие сте вероятно от националната метрологична служба…

Интервю: Светлана Терзиева - Сесил, blitz.bg

Снимки: Bulphoto