Вече са ясни имената на водещите и почти сигурни тези на четиримата съдии на първия американски сезон на най-успешния музикален телевизионен формат във Великобритания – The X Factor.

Той ще стартира по Fox наесен, едновременно с първия сезон на неговата българска версия, продуцирана от Нова телевизия.

Звездата от Pussycat Dolls - Никол Шерцингер, чийто нов видеоклип към сингъла "Right There" генерира по над 1 млн. импресии в YouTube дневно от премиерата си на 3 май насам, ще партнира на британския телевизионен презентър Стийв Джоунс  като водеща на шоуто, което привлече над 60 000 кандидати за участие по време на прослушванията в Лос Анджелис, Маями, Нюарк, Сиатъл и Чикаго.

Последното прослушване ще се проведе в Далас на 26 май, а до 8 май, включително, жителите на шест щата имаха възможността да кандидатстват за място сред финалистите, демонстрирайки своя талант чрез видео запис в т. нар. MyStudio кабини, поставени на определени места в различни градове.

Щом бъдат избрани, участниците в X Factor, които ще се борят за голямата награда – звукозаписен контракт за $5 млн. със Syco/Sony Music, ще получат за свой наставник един от четиримата членове на журито, което ще съдийства концертните им изяви.

Вече са сигурни имената на трима от тях – създателят на формата, чийто шести британски сезон привлече 200 000 кандидати и бе гледан от близо 20 млн. зрители - Саймън Кауъл, британската знаменитост Шерил Коул (Cheryl Cole) и продуцентът Антонио Ел Ей Райд. По все още непотвърдена от Fox информация, четвъртият ментор/съдия ще е Пола Абдул – 48-годишната изпълнителка на поп хита Opposites Attract от 90-те години на миналия век, която бе част от журито на American Idol цели осем сезона, преди да се оттегли през 2009 г.

На 21 април от Нова телевизия съобщиха, че до броени дни ще обявят условията за участие в кастингите на първия български сезон на X Factor, които, за разлика от американската версия, няма да имат възрастови ограничения (в САЩ минималната възраст е 12 години). Имената на съдиите, които не само ще журират изпълненията на кандидатите и финалистите в шоуто, но и ще бъдат техни лични ментори, също предстои да бъдат обявени.