"В България се раждат много песни, които са конкурентни на европейските, но не успяват, защото сме бедни. Има страхотно кадърни хора в България, но няма хора, които да им помагат", каза пред БГНЕС вокалистът от група "Сигнал" Данчо Караджов.

Вокалът на "Сигнал" разкри своята тайна за един златен хит. Тя се крие в "шанса да създадеш парчето навреме и хората да го харесат навреме". Това сподели певецът, който се включи в юбилейния концерт "10 години БГ РАДИО" на площад "Батенберг" в столицата.

"Хората превръщат тази песен в хит, когато я харесат, когато се събират на празници и търсят да я чуят", сподели Данчо.

"За 10 години българската музика стана по-модерна, но сега е по-трудно едно парче да стане хит. Защото навремето нямаше толкова информация, имаше една телевизия и едно радио. В момента каквато и гениална песен да пуснеш, тя пробива много трудно", обясни той.

Според певеца на изпълнителите днес им е още по-трудно заради вкусовете на слушателите, които са различни. "Няма концентрация на вкусове, но едно парче ако е добро, то ще си намери своето място", допълни още музикантът.

За пробив на родна музика в чужбина Данчо Караджов обясни, че това е въпрос с почти невъзможен отговор. "В България се раждат много песни, които по всичко са конкурентни на европейските. Но не успяват, защото сме бедни. Има страхотно кадърни хора в България, но няма хора които да им помагат. В момента критериите на хората са много принизени. Това пак е от беднотията и това което ни заобикаля като политическа система, една псевдо-демокрация, която ни мъчи вече 20 години. Страстите са много ниски, за това българинът се нуждае от нова култура", обясни певецът.

За изпълнителя изкуството продължава да живее, макар и трудно. "Този концерт е една глътка свеж въздух. Стискам палци на всички, които се занимават с музика, защото това е културата, не само за България, но и за света. Трябва да търсим истината тук и да се подкрепяме", сподели още той.

*Миро и Галя

Концертът беше напълно безплатен за феновете на българската музика. Площадът, препълнен с народ, посрещна големите имена от родната сцена, между които Стенли, "Остава", Графа, Любо, Орлин Павлов, Galia, Миро, Мария Илиева, Ивайло Колев, Мона, Нети, Поли Генова, Рут Колева, "Мастило", Криста, Стоян и Елица, V.O.XX., Калин Вельов, Васил Найденов, трупата на Нешка Робева.

На сцената излязоха и фаворитите на българската публика Дони и Момчил, "D2" и Дичо, "Сигнал", Кирил Маричков и уникалният цигулар Васко Василев.

*Мария Илиева

"През последните 10 години българската музика имаше своите пикове и спадове, но се надявам сега отново да се движи нагоре", сподели музикантът Део. "Има някои неща, които си останаха златни като "Сигнал", които продължават да свирят. Има един хора, които лисват и това са Ъпсурт , които са много важен фактор в българската музика", каза той.

*Део и Дичо

В концерта се включиха и младите таланти на България, които заедно с Поли Генова ще представят страната ни на конкурса Евровизия. Минути след изпълнението си на сцената те изразиха своята надежда, че българските изпълнители ще успеят с много инат.

Двама от китаристите на Поли са убедени, че за да успят се нуждаят от смелост. Те са уверени, че българската музика се развива и ще търпи все по-голямо развитие , за да се радваме на все повече качествени български изпълнители.

*Поли Генова поздравява солистката на "Бон бон"

Снимки: Bulphoto