Спомняте ли си ситкома "Морска сол", от който Асен Блатечки и Койна Русева ни разсмиваха, а Графа ни пееше "Свети слънце в очите ти"?

Ако не знаете, поредицата е дело на Магърдич Халваджиян. Заедно с брат си Джуди и Асен Чанков през 2002-ра създават "Глобъл Вижън" и "Глобъл филмс". Компаниите са наследници на друга, непозната за обикновения зрител продуцентска къща "Макс Груп".

Големият успех за клана Халваджиян идва с идеята да пренесат един от най-успешните италиански формати у нас - "Господари на ефира". Днес шоуто се радва на постоянен интерес и истински фенове. Водещите станаха суперзвезди и преляха таланта си и в комедийната поредица "Пълна лудница".

Халваджиян стоят и зад "Великолепната шесторка", "България търси талант", "Море от любов", "Страх", "Пълна промяна", "Сладко отмъщение", "Стар академи". Самият Маги си спомня, че решил да се занимава с телевизия в деня, в който за първи път гледал "Индиана Джоунс" на Спилбърг.

Голямата му гордост е суперуспешният първи сезон на "България търси талант". Той беше жури и даде ясно да се разбере, че наистина преживява лично успехите и провалите на участниците. С доста по-разнолики спомени е от шоуто "Страх".

"То беше най-трудно за реализиране заради нечовешките зимни условия, в които снимахме. Заради рисковете, които поемахме за живота и здравето на участниците. Снимахме с 12 камери, огромно количество техника и при това уцелихме най-студените зимни дни. Този факт е още по-впечатляващ, като се има предвид, че никъде другаде по света форматът Fear Factor не е реализиран през зимата", спомня си Халваджиян, пред "Стандарт".

Голямата му мечта обаче е да снима кино, и то скъпо, с голям бюджет. Работи му се с професионалисти, защото в българския вариант на бизнеса е пълно с аматьори:

"Чули, че телевизията е яко нещо и се изкарвали много пари и за това са дошли".

Маги не крие, че се е учил от италианците. Вярва, че скоро и у нас кинопроизводството ще стане индустрия. След успеха на българските кинопродукции в последните години стана ясно, че публиката има нужда от наши филми и сериали. А ние се включваме със "Седем часа разлика", който скоро ще тръгне по bTV", държи ни в очакване Халваджиян.