Открай време жените са смятани за по-интуитивни от мъжете, но тяхната способност да съпреживяват чувствата и мислите на ближния не беше научно доказана.

Това направи най-ново холандско изследване, което откри хормоналните основи на дамския алтруизъм, пише в. "Кориере дела сера".

Според изследователски екип от университета в холандския гр. Утрехт, на способността за съпреживяване, наричана от учените емпатия, най-много пречи мъжкият хормон тестостерон, пише dnes.bg.

Тъй като при дамите преобладава естрогенът, а тестостеронът е в минимални количества, те могат по-добре да развият своите специфични способности.

При тестовете, осъществени от екипа, на 16 жени на възраст между 20 и 25 години са били раздадени снимки на лица, чиито изражения те били помолени да опишат. Веднъж опитът бил проведен при нормални условия, а след това повторен, след като на участничките било дадено хапче с високо съдържание на тестостерон.

След приемането на хормона три четвърти от дамите показали по-слаби възможности при описанието на израженията. Което значително снижавало тяхната емпатия.

"Това проучване доказа, че дори и малки хормонални промени, могат значително да повлияят на емпатичните способности на човека", коментира Джак ван Хок, един от ръководителите на изследването.