- Кате, намирам те във Варна. Как е там?
- Много е хубаво. Това ми е любимият град. В момента хапвам рибка, пия едно малко узо и съм много доволна от живота.

- Най-голямата новина около теб е, че се завръщаш към театъра…
- Точно така. Не знам, защо толкова голям интерес провокира това в медиите. Всичко живо ми звъни, да пита дали е вярно. Какво толкова нали съм актриса. Исках да ти кажа, че съм във Варна и по друг повод -  имам представление в Калиакра. Участвам в поетично музикалния спектакъл на Андрей Слабаков. Чета негови стихове от последната му книга „Писоарна лирика”. Това е много интересно, чета със съпругата му Ернестина Шинова и други актьори. Участва и струнен квартет. Та новото е, освен че се завърнах в театъра, чета и стихове.

- Ти, Ернестина и Андрей със свещ да се бяхте търсили нямаше да се намерите!
- Той ми е най-любимият човек на света (смее се). Затова пътувам с него из цяла България и му чета стиховете. Иначе в театъра сега ще играя за пръв път със сина ми. Пиесата се казва „Горката Франция”. Партньорството ми с него е много страшно за мен. Той много ми прави забележки. Сега или ще се изпокараме или ще стане много хубаво.

- На репетициите карате ли се?
- Досега не се е случвало, но той е много взискателен към мен и трябва всичко да е наред. Сашко го прави от любов. Освен това ми е притеснително, защото седем години не съм играла в театър. Та сега участвам в три пиеси. Последната е „Маршрутка” една пиеса на Елин Рахнев, играя с Тончо Токмакчиев, Мария Статулова и още няколко колеги.

- Преди време правих интервю със сина ти. Тогава го попитах, как се живее в сянката на толкова известна майка. Ти как се чувстваш вече в неговата сянка?
- Вече започнаха да казват на Александър Кадиев майка му. Така се обърнаха нещата. Това е много хубаво, напук на злобарите, които казваха: „Синът на Катето Евро, тя го е уредила да играе.” А сега той ме уреди да играя. Ха ха ха…

*Александър Кадиев

- Ти си по-популярна през годините с киното. Имаше идея да се прави „Оркестър без име 2”. До къде стигнаха нещата?
- Ще се казва „Оркестър с име”. Ще има такъв филм живот и здраве. Трябват ни още малко парички. Така че това лято се надявам да снимаме. Да се върна и аз към киното. Последно съм снимала преди пет години филма „Време за жени”. Вече ми е домъчняло.

- Ти беше модел през 80-те години. Има ли мода в България?
- Да ти кажа честно не мога да го коментирам, защото модата изобщо не ме интересува. Нито ходя по модни ревюта, нито чета модни списания, нито ме интересува дали ходя облечена модно или не. Много съм далеч вече от всичко това. Смятам, че е загуба на време да се занимаваш с такива глупости и е безсмислена суета да ходиш по магазини и да си купуваш дрехи. Отдавна съм надживяла тези неща.

- Какво те отдалечи толкова много от модата?
- Това е за млади момичета, които тепърва им се облича. Аз съм минала вече през тези периоди в живота си. Сега смятам, че е глупаво да се дават пари за дрехи да се купуват скъпи модни неща. Други неща вече ме интересуват.

- У вас съпругът ти вече не е ли вдигнал ръце от двама актьори?!
- Не, ние с нищо не го притесняваме. Даже мисля, че е много щастлив от постиженията на Кадиев, както наричаме Сашко. И двамата сме доволни, че той с кеф отива на работа и е добър в професията си. А той си пее в банята преди да тръгне за репетиция. Този месец има 22 представления от 31 дни. Той на практика играе всеки ден.

- Ти си от хората, които много обичат да трещят. Това е твоя реплика! Как минава един твой ден в трещене?
- Вече нещата се промениха, преди казвах така на големите купони, компании и нощният живот. Вече е различно, възрастта ми ме промени, не съм младо момиче, нямам такава енергия. Не ми се ходи вече по заведения, да пуша цигари и да стоя до сто часа. Вече предпочитам да се хвърля в градината и да садя домати. Скоро направих пролетно почистване и засях копър и магданоз. Това ми е приятно, с трещенето май приключих, което дълбоко разочарова моя приятел Мартин Карбовски. Казах му скоро на една наша среща, че си тръгвам в 22:30 и ще пия една кока кола. Той каза, че е много възмутен.

- Ти винаги си била откровена с медиите. Защо вече отказваш интервюта?
- Смятам, че не е интересно да занимавам хората с личния ми живот. Всичко се знае за мен. Искам да си живея живота, няма защо да го обяснявам на хората и да давам интервюта. Това е загуба на време и излишна суета. Има хора, които дават мило драго да дават интервюта и да ходят от канал в канал по телевизиите. Когато има да се каже нещо интересно може. Гледаме едни и същи хора навсякъде. Който и канал да включиш виждаш някоя позната физиономия да разказва за живота, любовите си и за това, че е зарязана от мъжа си. Личния живот толкова много на показ е много глупаво. Освен това ми омръзна да измислят истории за мен, които не са верни. Искам да ме забравят въобще медиите. Все едно не съществувам. За това давам рядко интервюта.

Източник: bliasak.bg