Прокуратурата в Белград повдигна обвинение срещу фолкзвездата Цеца Величкович за незаконно продаване на десет футболисти от "Обилич" и присвояване на 4 млн. германски марки и 3.5 млн. долара.

Срещу 38-годишната Величкович е повдигнато обвинение и за нелегално притежаване на 11 пистолета. Сръбският републикански прокурор Загорка Доловац потвърди пред вестник "Прес", че след осем години разследване вчера е внесен обвинителния акт срещу Цеца Величкович, пише БГНЕС. 

Прокуратурата повдигна обвинение и срещу нейната сестра Лидия Величкович-Оцоколич за незаконната продажба на десет футболисти. В това дело са обвинени още и Драгиша Бинич и Йован Димитриевич от ръководството на футболни отбор "Обилич".

Ако бъде доказана вината на Цеца Величкович тя може да получи до 12 години затвор.

Късно снощи от офиса на фолкзвездата отказаха коментар на новината за повдигнатото обвинение срещу нея. Оттам уточниха, че тя е запозната с всички обвинения срещу нея.

В обвинителния акт се казва, че Цеца Величкович и нейната сестра в периода от 14 август 2000 година до 21 март 2003 година са присвоили незаконно от продажбата на футболисти 4.1 млн.германски марки и 3.48 млн.долара. По искане на сестра си Лидия Величкович е открила банкови сметки в една белградска банка, в АД "Банка-Скопие", в Народната банка на Кипър и една сметка в Райфайзен банк в Унгария. Там се прехвърляни парите от продажбата на футболистите.

*Цеца Величкович

Бившите ръководители на футболния отбор "Обилич" Драгиша Бинич и Йован Димитриевич също са обвинени в незаконна продажба на Милан Обрадович на московския клуб "Локомотив" за три млн. долара. От тази сума нито един цент не е влязъл в сметките на "Обилич", се казва в обвинителния акт.

Един милион долара от тази сума е прехвърлена на една частна фирма в град Бйелина, а след това тези пари са предавани на ръка на собствениците на отбора. Останалата сума е прехвърляна на частни сметки в Белгия, Латвия, Испания, Швейцария и САЩ, се казва още в обвинителния акт.

Разследването срещу съпругата на един от най-известните сръбски военни престъпници Желко Ражнятович - Аркан, започна преди 8 години. Според прокуратурата разследването е продължило осем години, защото властите е трябвало да съберат необходимата документация от няколко държави, където Величкович е продавала футболистите. Сред продадените футболисти има и двама в България - Небойша Йеленкович и Мариян Живкович в Литекс. Останалите са продавани в Турция, Гърция, Австрия, Франция и Русия.

Разследването срещу Цеца Величкович започна по време на операцията "Сабя" през март 2003 година веднага след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич. Тогава Цеца Величкович остана в следствения арест два месеца. Нейният съпруг Аркан бе убит в Белград в началото на 2000-на година.

*Цеца Величкович

Вижте видео: