Годината е 2002-а, Нова тв започва свой сутрешен блок с водещ Милен Цветков. Търсят се репортери.

Цвета Кирилова е завършила неотдавна висшето си образование, работи в кабелна телевизия, но иска да смени медията. “Една приятелка ми каза: “Знаеш ли, че се търсят хора в Нова тв, защо не пробваш?”. Имах монети у мен, набрах номера на Цветков от уличен телефон. “Заповядай, правим кастинг”, ми каза той и аз отидох”, спомня си Цвета Кирилова. Така попада за първи път в “Здравей, България” преди години.

Сега тя е лицето на изданието, но по онова време прави репортажи на злободневни теми. Материалите й карат все повече хора да стават сутрин рано и да се обаждат на редакционния телефон със свое мнение, пише "24 часа".

Скоро й предлагат да води и новините, но тя избира друг път - да влезе в “7 дни”. Едва ли тогава е подозирала, че един ден все пак ще се завърне в “Нова” - първо като водеща на новините, а след това и да буди зрителите с репликата “Здравей, България”.

Макар че има 10 години ефир зад гърба си, Цвета не обича показността, малко се знае и за личния й живот. Израства в София, в семейство с 3 деца - има по-малък брат и по-голяма сестра. От малка се подготвя да следва медицина -учи в паралелка с профил биология и химия. Малко преди кандидатстудентските изпити за учудване на родителите си сменя курса и решава, че иска да следва журналистика. Завършва две специалности в Нов български университет - управление на масовите комуникации и управление на връзки с обществеността.

“Стана спонтанно. Никой в семейството ми не се е занимавал с това, ако се изключат опитите на майка ми. Тя е писала в различни вестници по онова време аналитични статии като журналист на свободна практика, но след това е сменила професията”, разказва водещата. За решението й повлияват детските спомени за новинарските емисии по БНТ. “Може би съм била провокирана от емблемите на телевизията като чичко Филипов и Радина Червенова”, обяснява тя. Влиза от първия опит в университета, а когато я пращат на стаж в държавната телевизия, ахва от възхищение. “Всичко беше толкова голямо, осветено, хората изглеждаха доста ангажирани и респектиращи”, спомня си Кирилова.

Завършва образованието си и става репортер, а после и водещ в кабелната RTR, била в пакета на “Центрум груп”. Следва опитът при Милен Цветков, новините в “7 дни”, а през 2009 г. Цвета вече съобщава какво се случва по света и у нас по Нова тв в емисията от 16 ч.

Един ден началниците й казват, че проучват дали вътре в медията могат да намерят хора, които да застанат на мястото на Ели Гигова и Витомир Саръиванов в сутрешния блок. “Попитаха ме дали искам да се включа и дали мога да се справя с такава отговорна задача. Аз отвърнах - да, искам да участвам, но не знам дали ще отговоря на вашите очаквания”, разказва Цвета. Докато работи като новинар, правят и пробите за “Здравей, България”.

Поставят я в различни ситуации, снимат я ту сама, ту с партньора й Евгени Генчев. “Не съм се интересувала колко души са пробвали, знам само, че погледите са били насочени в много посоки”, обяснява Цвета.

Когато разбира, че изборът се е спрял на нея, тя се допитва до мнението на най-близките си. Получава всякакви съвети - от “трябва да опиташ” до “нали знаеш, че това е много проветриво място”. “Вслушвам се в коментарите на хората, дори и в негативните, доколкото могат да се приемат като обективни забележки”, казва за решението си Цвета.

И макар че сега става сутрин в 4,30 ч, вечер ляга в 12 ч, не съжалява, че е поела отговорността на “Здравей, България”. “Искам да се отдам на сутрешния блок и той да погълне мен”, обяснява тя.

Непрекъснато следи какво се случва, обмисля всяко следващо предаване и поддържа непрекъсната връзка с колегите си. За партньора си Евгени казва, че се допълват взаимно.

Не играят различни роли като Вито и Ели, а всеки добавя своята гледна точка към темата. “Той е политически парламентарен репортер, а аз - водеща на новини, не на забавни предавания - в нашата кръв е усещането за новинарството”, казва Кирилова.

Забавно й е, че работи с Евгени и Христо Калоферов (който води новинарската емисия сутрин рано), защото двамата мъже често се шегуват помежду си. Наскоро Евгени пита Христо в ефир дали си играе с кукли и дали би ги донесъл в студиото да ги покаже. Цвета не издържа и избухва в смях в предаването на живо. За гафове от “Здравей, България” все още й е рано. Има само един, който медиите раздухват преди време. “На подготовката преди ефир на запис направих лапсус. “Ах, мамка му”, казах, след което се извиних на колегите. Но по технически причини това се излъчи, а всъщност нямаше мое участие в ефир, когато изрекох това”, разказва Цвета.

Като едно от най-трудните си издания на “Здравей, България” определя това от четвъртък заради драмата с банката в Сливен - непрекъснати живи включвания, участия на различни коментатори, събития, които се променят всяка минута. “Но го възприемам като разгрявка за това, което предстои. Защото оттук нататък трябва да се доказваме в ново амплоа, имаме много да учим”, категорична е тя.

Hапоследък на Цвета й остава все по-малко лично време. Тя живее с родителите си и чака с нетърпение да дойде Цветница, за да се събере цялото голямо семейство. “Сестра ми има две дъщери и по-голямата се казва Марги, така че празнуваме заедно, а после излизам и с приятели”, разказва тя.

Цвета обича да танцува, слуша предимно класическа музика и джаз. “Много исках да имам пиано като малка. Една моя съученичка свиреше професионално вкъщи и при нея правих плахи опити и аз да се науча. Все молех родителите ми да ми купят и на мен пиано, но те бяха прави, че това не беше моят талант”, спомня си Кирилова.

Когато й остане време след работа, отскача да се разходи по Витоша, но не планината е нейното място. Слънцето в съчетание с море или река е атмосферата, в която може наистина да почива. През лятото предпочита българското море, но и отскача зад граница да разглежда културни и исторически забележителности. Последно ходила до Турция, за да види Троя и възстановката на коня, който измислил Одисей.

Има много приятели, но повече мъже, отколкото жени. “Приятелят мъж е много по-верен, отколкото жената. Двамата няма на какво да си завиждате и как да се съревновавате", казва Цвета.

Има ли мъж до себе си? “Ще имам приятел”, уклончива е тя. И мечтае за съпруг и 3 деца.