С глоба от 1000 до 2000 лева ще бъде наказван родител, допуснал детето му да участва в медийно предаване, което създава опасност за неговото физическо, психическо или социално развитие.

На медиите също се забранява да допускат деца в предаванията си, ако те са опасни или неблагоприятни за здравето им: ако медиите нарушат забраната, ще понесат имуществена санкция от 15 000 до 30 000 лева, а при повторно нарушение - двойно по-голяма.

Това допълнение ще бъде направено в Закона за закрила на детето, прието при второто четене на промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), предаде БТА.

Депутатите приеха още, че всеки, който се грижи за деца - било то родител, попечител или настойник, - не трябва да допуска детето да участва в създаващи опасности за здравето на децата медийни продукции. Ако родителят наруши забраната повторно, глобата може да стигне до 5000 лева.

Съветът за електронни медии (СЕМ) и Държавната агенция за закрила на детето трябва да разработят критерии за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност за развитието на децата.

В съответствие с тези критерии медийният регулатор, доставчиците на медийните услуги и агенцията ще сключват ежегодно споразумение за защита на децата.

*Виолета Здравкова и Даная

Миналата година стана скандал, след като Агенцията за закрила на детето се обяви срещу риалити формата "Биг брадър фемили", в който семейства участваха с децата си. Социалните служители бяха категорични, че това е изключително опасно за психиката на децата. Те призоваха официално Нова телевизия, която излъчваше предаването, да изрежда изчерпателно пред кандидатите възможните неблагоприятни ефекти върху "здравето, психическото и емоционалното състояние на децата, които биха могли да възникнат в резултат на публичния показ на семейните отношения".

От продуцентите и телевизията беше изискано да не превръщат децата в рекламен материал и да не манипулират техните действия и реакции заради по-висок рейтинг. Родителите пък трябваше да подпишат декларация, че ще се грижат добре за децата си.

Първият скандал около участието на дете в риалити шоу обаче избухна, когато Мис България 1999 Виолета Здравкова влезе в къщата със своята дъщеричка Даная в предишно издание. Камерите показват как тя оставя често само момиченцето, което дори падна в басейна и бе спасено от певеца Дичо.

Имаше и друг случай, който изостри вниманието на Агенцията за закрила на детето - в "Биг брадър 3" бременната в 9-ти месец фризьорка Светлана роди момиченце. То проплака в "Шейново", но веднага след изписването го откараха в къщата заедно с майка му.

През март 2009 година пък 13-годишно момче от Козлодуй се обеси неволно при игра, докато се опитвало да имитира екстремното шоу "Страх", което тогава се излъчваше по Нова телевизия.

Снимка: Bulphoto