Министърът на културата Вежди Рашидов връчи наградата "Златен век" на италианската кинозвезда Клаудия Кардинале на официална церемония днес от 11.00 часа в Министерството на културата, пише Dir.bg

Актрисата получи най-високото отличие на МК за изключителния си принос към киното. Министър Рашидов отбеляза, че за него е огромно удоволствие да връчи наградата на една легенда в световното кино, на таланта на която се е възхищавал като млад. „Тя е пример как във времето един човек може да изгради личността си като своеобразен световен паметник и да остави едно голямо име в световното кино за много поколения напред”, посочи министър Рашидов.

Видимо трогната от специалното внимание, Клаудия Кардинале благодари на министър Рашидов за високото отличие, което получи. „Много съм щастлива, че в този слънчев ден получавам такъв престижен орден!”, посочи актрисата. Тя каза, че е приятно изненадана от медийното внимание към нея и благодари за топлия прием в България.

Освен отличието, министър Рашидов връчи на Клаудия Кардинале грамота, както и мартеница. Той обясни, че това е една прекрасна традиция за страната ни в началото на месец март и закичи актрисата за здраве.

Една от най-големите звезди на световното кино е специален гост на 15-ия Международен "София филм фест". Тази вечер в зала 1 на НДК ще има галапрожекция в чест на Клаудия Кардинале на реставрираното копие на филма на Лукино Висконти с нейно участие"Гепардът".

"Не съм носталгично настроена", каза актрисата в отговор на въпрос на именития германски режисьор Фолкер Шльондорф, също гост на СФФ, за чувствата й при представянето на "Гепардът". "Миналата година на представянето на режисьорската версия на филма в Кан бяхме заедно с Мартин Скорсезе и Ален Делон, който през цялото време плака, а накрая каза: "Не помнех, че сме се целували толкова много", разказа Клаудия Кардинале. Тя допълни, че с Делон са много дори приятели и, като се срещат, винаги си казват, че са можели да бъдат чудесна любовна двойка, но и приятелството им е прекрасно.

За нея е важна вътрешната красота. "Не мисля, че съм красива. В киното е важно да се предаде емоцията на хората, а не толкова как изглеждаш", коментира Клаудия Кардинале.

Снимка: Dir.bg