Климатичните промени не само правят планетата по-гореща, те също така правят снежните бури по-силни и по-чести, съобщават американски учени.

"Силни снежни бури не противоречат на затоплянето на планетата", заяви ученият Джеф Мастърс във видеоконферентна връзка с репортери и колеги, организирана от Съюза на разтревожените учени.

"В действителност със затоплянето на Земята и с по-голямото количество влага, абсорбирана в атмосферата, ние постоянно хвърляме зара в полза на по-мощни бури през всички сезони, които са в състояние да причинят по-големи въздействия върху обществото", според Мастърс.

Той посочи, че североизточната част на САЩ е била обхваната от силни снеговалежи от най-голямата Категория 3 бури или по-големи 3 пъти от всяка от предишните две зими, бури без паралел от зимата 1960-1961.

"Ако климатът продължи да се затопля, би трябвало да очакваме събития със силни снеговалежи в продължение на няколко десетилетия докато стане толкова топло, че преминем точката, отвъд която горещината е такава, че не позволява силни снеговалежи".

Въпреки че пролетта в Северна Америка предстои, Мастърс посочва, че идва още сняг другата седмица в горния Среден Запад и топящият се сняг може да предизвика рекордни наводнения в Минесота, Южна Дакота и Северна Дакота тази пролет.