Стинг пристига в България за трети път! Концертът на един от най-обичаните музиканти през последните 30 години ще се състои на 7 юни на столичния стадион “Георги Аспарухов”.

Гостуването на Стинг по покана на “София мюзик ентърпрайзис” е в рамките на световното му турне “Симфониситис”, събрал някои от най-популярните му песни, преаранжирани за изпълнение със симфоничен оркестър. Билетите на цени от 80 до 200 лв. са в продажба от днес на касите на НДК и в интернет.

Текстът е по материали от чуждата преса.

“Обичам и предизвикателствата”, казва Стинг с дяволита усмивка. Облечен небрежно с дънки и избеляла синя риза, певецът няма търпение да покаже на света за какво става дума. “Когато за първи път излизаш на сцената със симфоничен оркестър, публиката не е съвсем сигурна какво да очаква. След няколко такта обаче, щом разпознаят песента и видят колко по-сочна и пищна е станала, хората наистина започват да се наслаждават - коментира той. - В началото всички са шокирани, защото не чуват онова, с което са свикнали.”

Когато се заел със симфоничния проект, голямото му желание било не просто да украси песни като Every Breath You Take и Roxanne, а да вдъхне нов живот на класическите си хитове.

“Идеята ми не беше да правя музикални тапети -казва Стинг. - Често пъти, когато поп музикант разполага с голям оркестър, той го използва само като фон и музикантите просто свирят цели ноти зад някоя балада. Аз обаче исках да ги предизвикам с нещо по-трудно.”

“Когато свириш с рок група, разполагаш с три основни “цвята” - барабаните, баса и китарата. - Ако си с голям оркестър, в ръцете ти е палитрата с целия спектър. Това променя смисъла на песента по много значим и задълбочен начин. Промяната е достатъчна, за да задържи интереса ми и вниманието на публиката, защото тя не може да е сигурна какво ще се случи по-нататък.”

Но когато е със Стинг, публиката се учи да очаква неочакваното. С повече от 30-годишна кариера и около 100 милиона продадени албума, той вече е свикнал да преоткрива постоянно себе си. Концертите му по света показват разнообразните му лица.

“В предишното си турне изпълнявах музика за лютня от ХVІ век - спомня си той. - Преди това пътувах с “Полис”, а сега съм със симфоничен оркестър. Нямам представа как ще бъде следващия път, може би с някакъв аборигенски инструмент. Не знам. Но ще е нещо различно. Аз съм любопитен и искам да видя как може да се развие музиката.”

Музикантът е убеден, че завидната му енергия, която се дължи на заниманията с йога и на активния му сексуален живот със съпругата му Труди Стайлър, се подсилва и от изпълненията му на живо.

“Трудно ми е да обясня на някой, който не го е изпитвал, какво е да излезеш пред 30 000 души. Това е изумително наелектризиращо изживяване”,казва Стинг.

“Аз обичам да пея. Вероятно съм най-свободен и най-честен, когато пея. Не мисля за миналото, не мисля за бъдещето. Мисля само за настоящето. За мен това е като форма на медитация.”

“На 59 съм от няколко месеца. Ако не бях в добра форма, не бих могъл да правя концертите си. Това е и тежка физическа работа. Аз я върша от 20-годишен. Все още влизам в старите си панталони, което е важно за мен. Имам точната доза суета, необходима за тази работа.”

Певецът казва, че не се вижда да остави музиката в обозримото бъдеще. “Не ме бива особено в нищо друго”, признава той и свива рамене.

Не по-малко трайна изглежда и връзката със съпругата му. След почти 30 години заедно една от най-прочутите двойки в рока не се плаши да подправя с пикантности връзката си, пише списание “Харпър Базар” през януари т. г.

Женени от 18 години, заедно от почти 30 и родители на 6 деца, те все още си уговарят срещи в екзотични хотели и си подхвърлят неприлични намеци с такава непринуденост, сякаш говорят за времето.

Тайната на романтичната им връзка? “Умението да се възползваш от момента. При нас всеки ден е различен”, обяснява Стинг. “Ние сме късметлии, защото много се харесваме. За мен светът светва, щом тя влезе в стаята. Но не приемам това за даденост”.Как така? “Ами...- Стинг прави пауза, - възможно е да я загубя... Но той ще трябва да е много богат и много красив.”

“Много е важно да разговаряме честно кой от какво има нужда”, казва Труди. “Да имаш връзка е предизвикателство.”

Стинг е прекарал голяма част от забележителната си кариера по турнета, така е и сега със “Симфонисити”. Съпругата му е продуцирала няколко филма, но напоследък се завръща към първата си любов - актьорството. Затова, когато успеят да са заедно, са много доволни. “Никога не ни доскучава”,твърди Труди. “Разделите засилват любовта ни”, обяснява Стинг. “Когато се видим, ставаме много романтични и игриви. Баналният делничен секс не ни интересува особено. Обичаме театъра в секса.”

Да, Стинг (59) и Стайлър (57) го правят често. И двамата се занимават ежедневно с йога и са живото доказателство, че тези упражнения са полезни не само за гъвкаво тяло. Стайлър има крака на 20-годишна танцьорка, а в торса Стинг напомня на младия Баришников. И защо да не изглеждат добре, след като са прочута рок звезда и прочута актриса продуцент - йоги? “Обичаме модата”, признава Стинг, облечен в сако на Рик Оуен, а Стайлър носи артистично разнищена тениска “Пиер Балмен” и сако на Ямамото. “Толкова е забавно да ходим по ревюта. С покупките си Труди би могла да измъкне САЩ от рецесията, ако й позволя. Но засега се сдържаме, пазим това като последно средство.”

За децата си - Кейт и Джо от брака на Стинг с актрисата Франсес Томелти и Мики, Джейк, Коко, Джакомо - той казва: “Никое от тях не седи в очакване да си получи парите от попечителския тръст, защото няма такъв. Казах им: Няма пари. Няма и да има. Забравете.” Кисела усмивка. “Вече похарчихме адски много.”

Всяко лято в своето имение Ил Паладжио в Тоскана Стинг и Стайлър домакинстват на писатели, учени и мислители от всички видове. “Това е моя идея - аз съм много любопитна личност”, обяснява Стайлър. Миналата година на гости са били Боб Гелдоф, писателят Халед Хосейни, съоснователят на “Напстър” Шон Паркър... “При нас всеки може да пие вино колкото си иска”, добавя Стайлър.

И двамата ценят високо изкуството на живота. “Ние сме епикурейци; вярваме в хубавия живот”, казва Стинг и отпива от джина си. “Храната е много важна; вкъщи си правим страхотни пирове”, допълва Труди. Което, разбира се, повдига въпроса: Какво им доставя най-голямо удоволствие?

Източник: в. "Труд"