Номинираният за "Оскар" британски актьор Колин Фърт заяви, че ролята му в "Речта на краля" му е помогнала да открие "любовта си" към кралското семейство.

Драматизацията на отношенията в истинския живот между крал Джордж VI и неговия логопед в навечерието на Втората световна война беше показана в рамките на Берлинския филмов фестивал, който продължава до неделя, пише БГНЕС.

В отговор на въпрос за мнението му за британската монархия, след като е изиграл неин член, Фърт отговори, че е бил изненадан да открие историческа фигура с такава дълбочина и сила:

"Нямах никаква представа, че ще се срещна с герой, към когото да изпитам толкова дълбоко уважение и любов, наистина", заяви 50-годишният актьор.

"Мисля, че тези качества, на които се възхищавам, бяха запазени от следващите поколения. Много уважавам начина, по който си вършат работата", допълни актьорът.

*Колин Фърт на наградите на Британската филмова академия (БАФТА) (Снимка: Getty Images/ Guliver)

Хелена Бонъм Картър, който беше номинирана за "Оскар" за най-добра поддържаща актриса за ролята си на съпругата на краля и майка на кралица Елизабет II, заяви, че кралското семейство често се подценява:

"Винаги съм ги уважавала като личности. Струва ми се, че след филма ги уважавам дори още повече отпреди", заяви актрисата.

*Хелена Бонам Картър на наградите на Британската филмова академия (БАФТА) (Снимка: Getty Images/ Guliver)

"Речта на краля" спечели седем награди БАФТА и наградата за най-добър европейски филм на церемонията по раздаването на испанските награди Гоя.

*"Речта на краля"

Филмът е номиниран за 12 награди "Оскар", които ще бъдат раздадени на 27 февруари, включително за най-добър актьор.

Вижте видео:

"Речта на краля", трейлър