Рапърът Тайни Темпа (Tinie Tempah)  и канадската рок група Аркейд файър (Arcade Fire) са фаворити на тазгодишните награди "Брит". Това стана ясно след церемонията по връчването на статуетки се състоя късно снощи в Лондон, предаде Ройтерс, пише vesti.bg.

За първи път бляскавото събитие беше в двайсетхилядната зала O2. То беше открито от Take That и песента "Kidz", чийто клип беше сниман в София. Това ще бъде втори сингъл от албума им Progress, в който участие взима и завърналият се в състава Роби Уилямс, пише dnevnik.bg. В. "Гардиън" определи изпълнението им, включващо разсъбличащи се войници, като най-грандиозното начало в историята на наградите. Те спечелиха наградата за най-добра британска група в конкуренция с Gorillaz, Biffy Clyro, Mumford & Sons и The XX. Отличието идва 21 години след създаването им и 17 номер 1 сингъла в британския чарт.

*Take That

Лондонската хип-хоп звезда Тайни Темпа през 2010 г. два пъти достигна върха на класацията със синглите си "Pass Out" и "Written in the Stars". Той получи наградите за най-добър британски пробив и най-добър британски сингъл.

22-годишният певец, чието истинско име е Патрик, не успя да получи най-престижната награда за най-добър британски албум.

* Тайни Темпа

Тя отиде при фолк-квартета "Мъмфорд енд Сонс" (Mumford & Sons) за "Sigh No More".

*Mumford & Sons

Британската изпълнителка Лаура Марлинг, приятелка на Маркус Мъмфорд, пък спечели в категорията за най-добра изпълнителка на Острова.

*Лаура Марлинг

Рапърът План Би (Plan B) грабна отличието в категорията за най-добър британски изпълнител.

*Plan B

Канадската инди рок група Аркейд файър (Arcade Fire), която взе "Грами" за най-добър албум за The Suburbs, получи две отличия - за най-добра международна група и за най-добър международен албум за "The Suburbs". При получаването на приза, седемчленната формация, в чиято основа са семейната двойка Уин Бътлър и Режин Шасаня, благодариха на Великобритания и на произхождащите оттам групи и изпълнители като New Order, Дейвид Боуи, The Clash, Culture Club, Depeche Mode и The Smiths за вдъхновението през годините. Аркейд файър привлякоха вниманието върху себе си и с изпълнение на живо – те представиха песента Ready To Start".

*Arcade Fire

Риана стана най-добра международна изпълнителка.

*Риана

Сий Ло Грийн (Cee Lo Green) най-добър международен изпълнител.

*Cee Lo Green

Канадският тийн идол Джъстийн Бийбър съвсем очаквано бе избран за най-добър международен пробив на музикалната сцена.

*Джъстийн Бийбър

Изборът на критиците падна върху Джеси Джей, определена от "Би Би Си" като едно от най-обещаващите имена в музиката.

*Джеси Джей

На сцената на О2 се изявиха още Аделе, Риана, Mumford & Sons, Plan B, Тайни Темпа и Ерик Търнър с участието на Лабринт и Сий Ло Грийн с Палома Фейт.

*Риана на сцената

Наградите, организирани от британската музикална индустрия, са определени от жури, включващо 1000 членове.

Вижте фотогалерия:

Наградите БРИТ 2011 - победители

Вижте видео от наградите:

Take That - "Kidz" 

Риана

Mumford & Sons

Аделе

Plan B

Тайни Темпа и Ерик Търнър с участието на Лабринт

 Сий Ло Грийн с Палома Фейт

Снимки: Getty Images/ Guliver