Снимките на дългоочаквания филм в две части "Хобитът" ще започнат през март, след като нееднократно бяха отлагани по различни причини, сред които финансови и организационни, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Двете части на продукцията ще бъдат режисирани от 49-годишния Питър Джаксън, който превърна в хит трилогията "Властелинът на пръстените". Миналата седмица Джаксън бе изписанот болница, след като претърпя спешна операция от перфорирана язва.

"Въпреки няколкото отлагания, вече сме на пистата и с нетърпение очакваме началото на снимките", казва режисьорът. Снимките ще започнат на 21 март. Сцените ще се снимат в студио "Стоун стрийт" в Уелингтън и на различни места в Нова Зеландия.

Първата от двете части на "Хобитът" ще излезе на екран през декември 2012 г., а втората - година по-късно. Филмите са по книгата "Хобитът" на Дж. Р. Р. Толкин, издадена през 1937 г. Историята разказва за приключенията на Билбо Бегинс, предхождащи случващото се във "Властелинът на пръстените".

В "Хобитът" ще се снимат част от звездите от трилогията "Властелинът на пръстените" - Илайджа Ууд, Кейт Бланшет, Иън Маккелън, Орландо Блум, Анди Съркис. Зрителите ще видят още актьорите Кен Стот, Силвестър Маккой и шведа Микаел Персбранд. По-рано беше оповестено, че ролята на Билбо Бегинс ще бъде поверена на Мартин Фрийман, а на стария Билбо - на Иън Холм.