Вече има начин да се почувстваме поне за 50 мин като Анджелина Джоли - като се докоснем до танца, който тя спортува - ниа.

След като ниа завладя целия свят, от САЩ у нас го пренесе програмистката Мария Захариева. А от другата седмица даже започва редовни часове в "Данс академи".

Ниа е съчетание между танц, спорт, бойни и лечебни техники, но преди всичко ти дава възможност да почувстваш тялото си, обяснява Мария. Лично тя се сблъскала с чудодейното въздействие на танца през 2001 г, когато от много работа пред компютъра в Америка потърсила начин да се раздвижи.

Приятелка я завела в "Ниа студио" и оттогава тя не пропуска часове. Завръщайки се в България, преди няколко месеца разбира с тъга, че тук ниа е съвсем непозната. А по света се практикува навсякъде - има часове и в танцовите академии, има и във фитнес залите, дори се използва за рехабилитация след някои заболявания.

Съпругът й, който е пилот, я изненадал със странен подарък - платил й едноседмично обучение за инструктор по ниа в Лондон. И така тя се завърнала оттам с бял колан - първата степен, която й дава възможност да обучава студенти. Най-високият клас, естествено е черен колан.

Ниа се изпълнява на специална музика, много близка до чилаут звученето. След като запаметиш движенията, се оставяш музиката да те носи през различни асоциации - река, море, космос, природа, спокойствие, изгрев, поле и т.н. Така усещаш радостта от движението и един час изчезваш от света, обяснява тайната Мария. Освен това може и да не следваш точно инструктора, а да импровизираш - най-важното е да изпитваш наслада от танца и да усещаш тялото си.

Ниа е за хора, които не биха издържали напрежението на другия хит сред танците - зумба, и определено е за по-зрели и осъзнати хора..

Тотална привърженичка му е Анджелина Джоли. Дори по време на бременността си тя не прекратила тренировките, а ги адаптирала спрямо тялото си.

Основатели на танца са Деби и Карлос Росас от Калифорния. Те са били инструктори по аеробика, но усетили ,че нещо им липсва. На края на часа се чувствали по-скоро изтощени физически и емоционално, отколкото заредени. И започнали да търсят начини да се зареждат със спорта. Отишли при майстор по цигун- опростена форма на тай-чи. Първото, което той ги помолил, е да се събуят боси.

Краката са ръцете, които докосват земята, стабилността на човек идва от краката, движението на човек е най-естествено, като си бос, тълкува желанието му Мария.

После ги накарал да вървят и да се движат и докато не започнали да го правят осъзнато, не спрели. Постепенно в съвместната си работа създали няколко комплекса.

В началото се започва с леко разпускане с елементи на йога, стъпките са грациозни, тялото се разгъва като цвете, ръцете правят милващи движения. Кулминацията е по средата, където с движения от тайкуондото и сумото се изтласква напрежението, викове те освобождават от гнева, подсичащи удари изхвърлят лошата енергия символично. И накрая в поза котка и гущер се търси връзката със земята.

Всичко се прави плавно, без злоба, основен принцип е радостта от движението, без насилие към тялото, сливане с музиката, което може да доведе по-емоционалните до по-особени състояния, след които се чувстват като преродени.