След 6-месечен престой в Италия Ирен Онтева е отново в България. Бизнес плановете й са свързани със страната на Ботуша, но и там, и тук продължава благотворителна работа с фондацията, която създаде през 2006 г “Кристиян и Франки за усмихната България” - имената са на децата на Ирен и приятеля й Давид. Създават я по време на голямото земетресение в Италия и до днес помагат на хора, останали без дом.

- Ирен, как поддържаш лицето си? Правиш ли някакви по-особени процедури?


- Държа лицето ми да е перфектно чисто и затова, ако се налага, го почиствам по 3 пъти на ден. Ако имам някакъв ангажимент сутрин, слагам лек фон дьо тен, спирала и някакъв свеж грим, а на обед гледам да ги махна, особено ако ще си стоя у дома. За мен почистването на лицето е най-важно. Какъвто и “извънземен” крем да използваме, който хидратира, подхранва, опъва бръчки, няма как да подейства, ако порите са задръстени и мръсни. Отскоро използвам български лосион, тип течен сапун - “Пилинг дрийм”, и съм много доволна. Пробвала съм какви ли не скъпи марки.

- А бялата козметика?


- За зимата е важно дневният крем да хидратира и да връща мекотата на кожата. Задължително да има поне 15-20 UV защита дори ако сме в града. Ползвала съм La Prairie, Chanel, Dior , но невинаги скъпата козметика е най-добра. Аз например получих алергия от околоочен крем на La Prairie. Явно не е бил подходящ за мен.

- Имаш ли някаква по-специална рецепта?

- Да. Открих кафето. Правя си пилинг с остатъка от кафемашината. Когато поизсъхне, става като трици, които почистват кожата на лицето и тялото и я правят мека като кадифе.

- След раждането ти бързо върна предишните си мерки. Как го постигна?


- Аз бях късметлийка. По време на бременността качих обичайните 8-10 кг. От стреса и грижите около бебето стопих половината. После от безсънието и храненето на всеки 3 часа, коликите на бебето и целия ритъм свърши останалата работа.

- Май не казваш всичко?

- На дамите, които скоро са родили, мога да издам един трик. Нека да въртят обръч. Движенията извайват не само талията, но и бедрата.

- Спортуваш ли?


- Заради честите пътувания, не ми остава време. Не съм добър пример. Постоянно съм на път, а когато съм в България, съм по-ангажирана със сина си. Въпреки това отделям по 30 минути и се занимавам с аеробика.

- Какво ти е отношението към диетите?

- Противник съм на гладуването. Страшно е вредно за имунната система, за кожата, за тонуса. По-добре е да се хапва разнообразно, по малко и никога след 19 часа, отколкото да се правят каквито и да е диети. Мои близки правиха прословутата диета на Дюкан. Освен че съсипва корема, приятелка получи проблеми и с бъбреците. Четох една 90-дневна диета, която препоръчва на гладно по една ябълка сутрин. Не знам какъв ефект има върху теглото, ама гарантира да ти съсипе стомаха и да получиш гастрит.

- Значи ли това, че за теб няма забранени храни?


- Трудно ми е да се лишавам. Компромисът е черен шоколад. А, заради алергия, която получих наскоро, не мога да ям никакви млечни храни, въпреки че ги обичам много.

- Какво ти е отношението към корекциите и пластичната хирургия?


- Не трябва да се прекалява. Всяка жена на определена възраст може да поиска да направи корекция, но трябва да запази индивидуалността си. Важно е да прецени точно какво иска, да има информация и да избере правилния лекар.

Източник: в. "Монитор"
.