Защитници на правата на жените реагираха гневно на съветите на православната църква "нежният пол" да се облича "по-скромно" и дамите да не ходят по улиците "изрисувани като клоуни".

Начинът, по който се обличат руснаците, изисква въвеждане на ред, защото "външният им вид не е само тяхна лична работа", смята протойерей Всеволод Чаплин, ръководител на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата с обществото, пише dnevnik.bg.

"Как се държат жените на публични места, в института, на работното място - не е само тяхна "лична работа". Впрочем, това се отнася в не по-малка степен и за мъжете. Тип, облечен посред големия град с шорти и потник, обут с анцуг и чехли, също така не е достоен за уважение. Можем само да го съжаляваме - ако е скитник, например", отбелязва високопоставеният свещеник в писмо до патриарх Кирил, публикувано от агенция "Интерфакс".

"Условно облечена или изрисувана като клоун, една жена, която по този начин разчита да срещне мъж на улицата, в метрото или бара не само рискува да налети на пиян идиот, но и няма да си намери спътник в живота, имащ поне зачатъци на разум и себеуважение. Ще си намери може би трезвен идиот, но нима тя наистина желае точно това?", допълва Чаплин.

Според него ще настъпят времена, "когато от прилично място ще изкарват навън неприлично облечените особи или същия този тип в анцуг. Или пък уважаващите се хора ще избягват такива места. Мислите, че това е утопия? Не, скоро ще се наложи да привиквате".

Миналия месец отец Всеволод раздразни общественото мнение с изявлението си за жените на кръгла маса за междуетническите отношения. "Ако носи къса пола, тя може да предизвика не само някой от Кавказ, но и руснак. Ако е и пияна, това провокира още повече. Ако при това и сама активно търси контакт, а след това се чуди, че този контакт завършва с изнасилване, тя сама си виновна", каза свещеникът.

Когато го обвиниха, че смесва проблема с насилието над жените с темата за външния им вид, той отвърна: "И през ум не ми е минавало. Няма оправдание за такива действия. Но виж проблемът остава. Не за мен, а по-скоро за онези, които бъркат улицата със стриптийз (или пък отново ще започнат да ги объркват като свърши зимата)".

"Това е пълна глупост. След това пък ще започнат да говорят, че ням анужда жената да си слага червило. В съветските времена ловяха жени заради това, че носели тесни панталони. После - заради широки панталони или разголени рамене. Няма нужда непрекъснато да се измислят ограничения. Поне веднъж да бяха измислили нещо, което освобождава хората, а не ги ограничава", коментира пред "Интерфакс" Людмила Алексеева, председател на Московската Хелзинкска група.

Вижте видео:

Sasha Dith - Russian Girls