Спектакълът с най-много номинации за театралните награди "Икар" е "Сирано дьо Бержерак" на режисьора Теди Москов в Народния театър.

Той ще се бори в пет категории – за най-добра мъжка роля (Деян Донков), поддържаща мъжка роля (Владимир Карамазов), майсторско техническо осъществяване, режисура и сценография (Чавдар Гюзелев).

В списъка с предложения за отличията на Съюза на артистите са някои от най-обсъжданите и посещавани спектакли за 2010 година като "Български разкази" на Мариус Куркински и "Полет над кукувиче гнездо" на Александър Морфов в Народния театър.



Куркински е номиниран за най-добра мъжка роля за различните си образи в моноспектакъла по разкази на Ангел Каралийчев. Иван Бърнев е сред претендентите за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си в "Полет над кукувиче гнездо", а Александър Морфов – за най-добра режисура.

Пълният списък с номинираните може да се прочете на официалния сайт на Съюза на артистите в България.

За първи път липсва номинация за драматургичен текст. На пресконференция организаторите са обяснили решението с аргумента, че "текст за театър не може да следва времеви рамки".

Церемонията по награждаването ще се състои на 27 март в Народния театър. Събитието ще съвпадне с 90-годишнината от основаването на Съюза на артистите в България.