Асоциацията на кинокритиците, обединяваща 250 специалисти в бранша от САЩ и Канада, вчера връчи за 16-и път престижните си отличия, наречени "Изборът на критиците".

Филмът "Генезис” на режисьора Кристофър Нолън спечели най-много награди. Лентата отнесе призовете за операторско майсторство, за сценография, за монтаж, за визуални ефекти,за звук и за най-добър екшън филм.

С четири награди бе отличен филмът "Социалната мрежа", който разказва за създаването на "Фейсбук" - той спечели статуетките за най-добър филм, за режисьор, за адаптиран сценарий и за музика.

Наградата за най-добра мъжка роля получи актьорът Колин Фърт за ролята си в "Речта на краля". Натали Портман заслужи отличието за най-добра женска роля за играта си в "Черeн лебед".

За най-добра изгряваща звезда беше определена актрисата Хайли Стейнфийлд за ролята й във филма "Истински подарък". За най-добра анимация бе отличена "Играта на играчките 3", а за най-добра комедия - лентата "Лесна, а?".

Наградите на критиците в най-висока степен предсказват какво ще се случи в нощта на Оскарите. Най-очакваната церемония ще се проведе на 27-ми февруари в Холивуд.