Робърт де Ниро ще оглави международното жури на Кинофестивал в Кан, съобщи Франс прес, като се позова на съобщение на организаторите.

Кинофестивалът в Кан ще се проведе от 11 до 22 май тази година.

67-годишният Де Ниро ще бъде третият американец, който за четири години председателства журито на Фестивала в Кан, след режисьора Тим Бъртън през 2010 г. и актьора и режисьора Шон Пен, през 2008 г., припомня БТВ

"Робърт де Ниро влезе в историята на Фестивала в Кан още с първата си поява във филма на Мартин Скорсезе "Шофьор на такси", която спечели "Златната палма" през 1976 г. Де Ниро има пластичността на хамелеона и пресъздава образите си по такъв начин, че хората не могат да кажат дали той се адаптира към ролята или ролята се адаптира към него", се казва в изявление на Жил Жакоб и Тиери Фремо, респективно председател и делегиран директор на Кинофестивала в Кан.

Самият Де Ниро припомни, че през 80-те години на миналия век е бил председател на фестивални журита два пъти.

"Знам, че това няма да бъде лесна задача за моите приятели, членовете на журито, както и за мен. Но за мен е чест и щастие да изпълня поверената ми роля на председател на 64-ото издание на Кинофестивала в Кан", каза Де Ниро.