Административният съд в Добрич глоби с 300 лева хотел "Мистрал" в Балчик, защото е пускал записи на песни в нарушение на закона за авторското право.

През миналия туристически сезон инспектори от министерството на културата слушали във фоайето на крайморското заведение изпълненията на Jennifer Lopez - Que Hiciste, If you had my love, Waiting for tonight, и на Jay Sean - Easy аs 1,2,3.

Музикалните произведения, излъчени в хотела на запис, се смятат за публично изпълнение. Проверяващите поискали от собственика на хотела "Балчик плаза" ООД договор с организациите, уреждащи авторските права, но не получили въпросния документ. Заради нарушението заместник-министърът на културата ги санкционирал с 500 лева. Глобата е обжалвана без резултат в балчишкия съд. Като взе предвид, че са излъчени граничен брой песни, а неспазването на закона е за първи път, съдът в Добрич намали размера на сумата на 300 лева.

Два хотела в Банско пък работят, без да имат издаден акт 16 и категоризация, засече проверка в курортния град и съседния Разлог на данъчни, полицаи и представители на Комисията за защита на потребителите.