Група, основана от актьора Джордж Клуни, обяви вчера, че заедно с ООН, Харвардския университет и Google ще стартират проект за сателитно наблюдение на Судан за военни престъпления преди референдума на 9 януари, който може да раздели на две африканската страна, пише БТВ.

Проектът "Сателитна стража" /Satellite Sentinel/, който започва днес, цели да осигури "система за ранно предупреждение" за случаи на нарушаване на човешките права и сигурността преди референдума, който ще реши дали страната да бъде разделена на северна и южна част.

"Искаме извършителите на геноцид и други военни престъпления да знаят, че ние ги наблюдаваме, че целият свят ги наблюдава", заяви Клуни.

На 9 януари жителите на Южен Судан ще гласуват дали да обявят независимост или да останат част от Судан. Организирането на този референдум залегна в мирния договор от 2005 година, сложил край на десетилетна война между мюсюлманския север и юга, където по-голямата част от населението изповядва местни религии и християнство.

Проектът, който получи финансиране от организацията "Not On Our Watch", основана от Клуни и неговите холивудски приятели - актьорите Дон Чийдъл, Мат Деймън, Брад Пит, Дейвид Пресмън и други, предвижда търговски сателити, намиращи се над Северен и Южен Судан да заснемат евентуални случаи на опожарени или бомбардирани села, масово движение на хора или други доказателства за насилие.

Пред списание "Тайм" Клуни съобши, че идеята му е дошла преди три месеца, когато е бил в Судан и се е срещнал с бежанци от последната гражданска война. Той нарече инициативата "папараци срещу геноцида".